Pesto z pietruszki z prażonym słonecznikiem

Jest to prawdopodobnie najlepsze danie, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Być może również i zjeść. Orgazm smakowy. Wybaczcie liche zdjęcia, ale jadłam z talerza, który widzicie na zdjęciach w trakcie ich robienia - tak pięknie pachniało. Delikatny smak i aromat...

Jajka faszerowane w skorupkach prosto z patelni

Niedzielny, wielkanocny poranek w moim prywatnym gniazdku obchodzę mało tradycyjnie pod kątem kulinarnym. A to dlatego, iż mam pewność, że świąteczny obiad u rodziców rozpocznie się dzieleniem się kawałkami poświęconej babeczki i jajka na twardo z odbitymi wzorkami po kolorowych...

Babeczka do koszyczka ( i nie tylko )

Jak co Wielkanoc -  nastał czas na babeczkę. I nie mówię tu o tych babach – nadziewanych twarogiem albo jabłkami albo kupnych „podbabach”, które często goszczą na polskich stołach, gdyż niestety coraz częściej nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie potraw...

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ten przepis zawdzięczam wyjątkowej osobie, która zapewnia mi nie tylko towarzystwo w sytuacjach awaryjnych czy po prostu ot tak – przy butelce wina. Takie ciacho ze szpinakiem to jej nieodzowny element na wszelkich imprezach, gdy potrzebny jest dobry humor i...

Pyzy z patelni na słodko … po prostu:)

Oczywiście nie jest to mój autorski przepis. Znacie go pewnie z okresu dzieciństwa, ale czasem mam wrażenie, że właśnie takie potrawy zacierają się w naszej pamięci mimo, że przez lata kojarzyły się z ukochaną Babcią czy Mamą. Pyzy z patelni...