Croissanty z nutellą i piankami

Nie ma chyba nic prostszego niż rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladowym nadzieniem. Zdecydowanie pyszne i zdecydowanie jest to o wiele lepsza i zdrowsza przekąska, aniżeli te spulchnione podróbki croissantów w opakowaniu:)       Składniki:   opakowanie ciasta francuskiego...

Młode w zieleninie

Młode, nasze, krajowe, świeżutkie, wyszorowane – nieobrane! Z dodatkiem masła i oczywiście koperku ( czego nauczyła oczywiście Mama ). Do tego jajko sadzone i kefir ( ewentualnie maślanka ) i mamy najlepszą na świecie potrawę. No, prócz tatara:)    

Kompot z truskawek i jabłek

Pierwszy kompot w życiu i na pewno nie ostatni. Padło na truskawki, gdyż sezon w pełni i trzeba korzystać z dobroci natury       Składniki:   750 gramów truskawek jabłko ( bądź dwa ) litr i 250 ml wody...

Paróweczki w cieście francuskim

Pomysł na przepis podrzuciła mi moja Mama – ponoć paróweczki świetnie sprawdziły się na przyjęciu. Ja przygotowałam „na spróbowanie” kilka sztuk i … zniknęły w oka mgnieniu jeszcze ciepłe, mimo, że miały zaczekać na towarzystwo gości i zimnego piwa:)  ...

Truskawkowa rozkosz

Pyszne, najlepiej jeszcze ciepło pieczywo ( do wyboru, do koloru ), trochę prawdziwego masełka, kilka truskawek pokrojonych w grube plastry i trochę cukru. Nie ma absolutnie żadnej możliwości, by ukochana Mama lub Babcia nie raczyły Was tą słodką przyjemnością na...