Ciasto na syropie pomarańczowym, z kremem, żurawiną i nutellą

Pamiętacie mój pomysł na dżem pomarańczowy? Przepis, który Wam dziś podsuwam  powstał na bazie syropu, który wytrącił się podczas przygotowywania kilkunastu słoików pomarańczowych słodkości, które rozdałam w święta najbliższym. Okazało się, że przy gotowaniu kilku kilogramów konfitury trzeba ją trochę „odcedzić”. Oczywiście...

Makaron ze szpinakiem zapiekany z serem

Przepis na makaron z czosnkiem i szpinakiem podawałam Wam już wcześniej, a dokładnie tutaj. Zawsze z opakowania tej zieleniny robię dwie, duże porcje dania, z czego jedną zamrażam. Rozmrożoną wystarczy posypać mozzarellą, czy też pokruszonym serem feta i nakryć kilkoma plasterkami dowolnego,...

Sałatka ze słodkim kurczakiem

Z cyklu „żywienie biurowe”: pierś kurczaka marynujemy w 1 łyżce miodu, kilku kroplach tabasco, pieprzu, soli i przyprawy do kurczaka. Kroimy na kawałeczki, smażymy na oliwie, studzimy. Sałatę lodową – ok. 1/3 główki – rwiemy na kawałki, wrzucamy na talerz,...

Piersi kurze quattro formaggi z brzoskwiniami

Zainspirowana włoskimi smakami i opcją „quattro formaggi” zdecydowałam się zakopać kurczaka pod serem i wrzucić do piekarnika. Z pomocą przyszła mi lodówka bogata w resztki – stąd obecność mozzarelli, parmezanu, fety i salami w przepisie. Mięso z kurczaka idealnie komponuje...

Kurczak z brzoskwiniami i curry w syropie

Mam słabość do curry. Curry, imbiru, gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Te przyprawy są szczególnie atrakcyjne dla nas zimą, gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań.   Składniki:   duża pierś kurczaka pół puszki brzoskwiń w syropie curry i imbir, pieprz i sól,...

Pieczeń do pieczywa

Tak się złożyło, że ostatnio – nie mając w domu żadnej wędliny do kanapek, szczęśliwym trafem honorowe miejsce w lodówce zajmował kawałek schabu bez kości. Oczekując na swoje przeznaczenie – czyli obiad, schab przerodził się w pyszny dodatek do chrupiącego...