Podgrzybki w śmietance z kurczakiem na ryżu

Fenomenalnie proste w przygotowaniu i smaczne danie. Podgrzybki możecie kupić mrożone lub świeże – ja w tym przypadku miałam do dyspozycji 1/4 kg mrożonych. Wiadomka, że świeże lepsze, mniej „ślimakowate” no ale cóż, do września jeszcze daleko. Bon Appétit moi...

Włoska słodka pomidorowa z bazylią

Dziś odrobina włoszczyzny Świeża bazylia przyozdobiła ostatnio moje mieszkanie pięknie komponując się z miniaturowym ogródkiem A – że w kremowych zupach jestem zakochana i zatracona bezpowrotnie – to ta opcja trafi na moją specjalną listę nazwaną (trochę może bezczelnie, a...

Pstrąg w maśle czosnkowym

Tanio, szybko, zdrowo, smacznie – jak to mówią ryba wpływa na wszystko. Problem jednak zawsze sprawia mi fakt, że świeżą rybę – tak jak i inne owoce morza – kupujemy z głową. Tj. my kupujemy z głową – to wiadomo...

Pasta rybna light

Jeśli mogę coś powiedzieć, a w sumie poradzić – porzućcie te wstrętne, octowe, pełne syfu, kupne pasty rybne, jajeczne etc. Przygotowanie dla siebie pełnowartościowego, a niskokalorycznego, bogatego w białko posiłku to kilka minut roboty i minimalne umiejętności kucharskie. Pikuś. Na...

Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie

Nie będę Wam tu zachwalać owoców morza – albo kochasz wszelkie mule, małże, krewetki, langusty, ośmiornice i ryby – albo nie. Ja mam to do siebie, że jestem wszystkożerna. No, może prócz podrobów i golonki – tego nie ruszam. Dziś...