Placek wegetariański

„Poleciłbym to danie każdemu, kto twierdzi, że wegetariańskiemu jedzeniu czegoś brakuje”

Gdy słyszysz taki komplement, wszelkie wcześniejsze myśli w stylu – „aaa, nie robię zdjęć w trakcie gotowania, za proste, nie będę tego wstawiać na pichconko….” – są już nieaktualne.

No to wstawiam ;] Proste, łatwe, tanie, trochę takie „śmietnikowe”, bo z resztek robione, przed pójściem na poważne zakupy. Smacznego!

placek (3)

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego – u mnie niepodzielnie króluje opcja z masłem z sieci LIDL
jajko
mała papryka czerwona
mała papryka żółta
mały pomidor
por
8 plastrów sera salami
kilka łyżek sera typu feta
w formie przypraw – pieprz, sól, świeży lubczyk, oregano i melisa – serio polecam wyhodować swoje zioła, gdyż ich smak w potrawie jest fantastyczny, możecie także kupić je na rynku i zasuszyć, efekt będzie o wiele lepszy niż przyprawy w torebkach
sos – dwie łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy winogronowej, sól, pieprz i zioła prowansalskie

placek (2)
Przepis

Ciasto wyjmujemy z opakowania, układamy na dołączonym papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajcem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 7 minut. Mieszamy składniki sosu, a pokrojony w paski por i papryki dusimy do miękkości. Wyjmujemy ciasto, układamy warzywa, dodajemy pomidora pokrojonego w plasterki, posypujemy przyprawami i ziołami oraz serem typu feta, przykrywamy salami. Znów wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Wyciągamy i wciągamy. Tak smaczne, że nie potrzeba ni sosów ni surówek.

placek (1)

Kalorie. Placuch podzieliłam na 4 części. Zjedzenie każdej z nich to „wydatek” dla organizmu rzędu 340 kalorii. Niestety, ale ciasto francuskie jest takie smaczne, bo jest po prostu tłuściutkie. Ale my lubimy tłuściutkie, co nie? :D

placek (5)

IMG_20140820_111217

Krem pieczarkowy z porem

W mojej lodówce zawsze zalegają jakieś warzywa, które kupuję od lokalnych rolników mając przy okazji pewność, że są zdrowe i świeże. Czasem aż wręcz kusi, by co nieco podgotować, podsmażyć, zmiksować i podać elegancki krem do obiadu. Zwłaszcza, że pogoda...
IMG_20140818_115158

Śliwkowe powidła i syrop

Z tym syropem to taka niespodzianka była. Co prawda dużo czytałam o tym, że z dobrej jakości owoców uzyskać można jedno i drugie – zarówno powidła, jak i gęsty sok, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że trafi akurat...
IMG_20140811_214417

Kremowa zupa z jarmużu

Za jarmużem chodziłam bardzo długo. Pierwszy raz o oczyszczających właściwościach tej rośliny powiedział mi pewien lekarz. O tym, że jest bogaty w żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez, błonnik, kwas foliowy, czy witaminy K i C. Ma działanie przeciwzapalne i...
IMG_20140721_210108

Makaron z rybą i pieczarkowo-porową nutą

Tak mi się złożyło, że – wcale nie niezamierzenie, bądź z zaskoczenia – wylądowałam nad naszym rodzimym morzem. To jednak ma wiele odmian. Jest morze od Mielna, z mnogością imprez i ludzi niezrozumiałego dla mnie typu, jest morze uzdrowiskowe, jest...