IMG_20141030_093628

Chaczapuri adżarskie

Rozdziewiczyłam przepis na chaczapuri. I jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona. Generalnie Gruzja – skąd to danie pochodzi – jest po Rumunii drugim krajem, o którym marzę pod kątem kulinarnego zwiedzania. Coś mi się wydaje, że to są właśnie moje...
IMG_20141016_123328

Pieczony czosnek

Mieliście już do czynienia z pieczonym czosnkiem? Bardzo ciekawa opcja. Jak wiadomo ząbki surowe są bardzo ostre. Ostre i śmierdzące niestety. W postaci pieczonej – podobnie jak cebula – tracą swój smrodek i stają się słodkie. Co zrobić by uzyskać...
IMG_20141016_123653

Tort na orzechowym biszkopcie

Pierwszy mój serio udany tort. Najgorszą próbę przeszłam piekąc biszkopt na pewną imprezę. Wylądował w wannie, bo zaczął mi się tak szybko rozjeżdżać (nadmiernie nasączony koniakiem), że nie byłam w stanie go zgrabnie zebrać i wyrzucić. Popełniłam przy jego przygotowywaniu...
IMG_20141017_131445

Zapiekanka z warzyw w białym sosie

Gdy ludzie słyszą, że nie jem mięsa, często zadają mi pytanie „to co Ty właściwie jesz??”. Wtedy robi mi się po prostu  smutno, jest mi ich szkoda, bo wegetarianie mają tak szeroki wachlarz potraw do wyboru, że głowa mała. A...
IMG_20141016_122352

Ciasto na kefirze

I to jest przepis! Prościutkie, wilgotne, smaczne ciasto.  Nie znoszę tych kupnych, do przesady lukrowanych wypieków, pociągniętych żelatyną co by się ładniej w sztucznym, sklepowym oświetleniu świeciło. Ble. Stąd twór na kefirze ;] Mój przepis ma dodatkowy plus za minimalną...
IMG_20140427_154909

Warzywny kotlet de voile z fetą

Wiecie co? Okazuje się, że kocham panierkę. Jestem od niej wręcz uzależniona. Wiem, że to niezdrowo, wiem, że witarianizm lepszy dla organizmu, ale po prostu nie jestem w stanie odstawić pewnych rzeczy – takich jak panierka właśnie. Trochę na moim...