Gotowana, słodka marchewka z białym serowym sosem i sezamem

Generalnie sprawa przedstawiała się następująco – czyściłam lodówkę przed końcem roku. Nie, nie. Ani mi się śniło jej myć, tę wątpliwą przyjemność miałam ostatnio. Czyściłam w sensie z produktów, a raczej półproduktów, które na je półkach jeszcze zalegały. I tak w planach miały być na obiad faszerowane pieczone grzyby, w towarzystwie marchewki z groszkiem i ziemniaków. Miały być – bo okazało się, że składników do farszu jednak nie miałam, ostatnie pyrki gotowałam noc wcześniej by je sobie podać ze śmietaną i cebulą (o zgrozo), a nawet i groszku do owej marchewki z groszkiem zabrakło. Zostając więc z ręką w tzw. nocniku i pustym żołądkiem stwierdziłam jedno – co to, to nie. Na głód się nie zgadzam. Zapiekać mi się też nie chciało, koniec końców marchewka na talerzu wylądowała nie pieczona, a gotowana i zlana białym sosem. Efekt? Znakomity. Choć nie zmienia to faktu, że na przyszłość uzbroję się w cierpliwość by jednak taką mieszaninę wstawić do gorącego piekarnika, a zamiast sezamu posypać jej wierzch gałązkami rozmarynu oraz łuskanymi pestkami dyni. Ot tak. Bo – jak to się mówi – w łóżku i kuchni należy eksperymentować ;]

 
IMG_20141230_103124
Składniki

1  łyżka stopionego masła
1 łyżka mąki krupczatki
1 szklanka zimnego mleka
2 łyżki sera typu feta (zamiast soli)
ogromna szczypta pieprzu
3/4 kostki sera topionego (1/3 ze 100g)
3 łyżki żółtego sera
ok. pół kilograma ugotowanej młodej, maleńkiej marchewki
3 łyżki czarnego sezamu
IMG_20141230_105619

IMG_20141230_102953
Przepis

W rondlu należy najpierw rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając gotować na małym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty. Potem dodajemy mleko i znów gotujemy do zgęstnienia mieszając, po czym dorzucamy sery i pieprz. Po podgrzaniu otrzymanym sosem należy polać marchew i posypać sezamem. Jak gotujecie wcześniej marchew? Ja w porządnie osolonej wodzie, by po jej odcedzeniu dodać dużo masła, pieprzu i trochę cukru. Życzę Wam bardzo smacznego ;]

IMG_20141230_104823

IMG_20141222_110713

Likier z białej czekolady z wanilią

Nie dwie godziny łatwej pracy jak przewidywałam ale cztery (i to takiej z lekką nutką nerwów, czy aby wszystko pójdzie dobrze). Nie 20 buteleczek w efekcie końcowym, a w sumie 17 wyszło, nie litr mleka, ale prawie dwa trzeba było...
IMG_20141212_131150

Warzywny farsz do tart i kruchego ciasta

Ooooo jezusku. Takie to proste, a takie smaczne. Takie smaczne, a takie tanie. I łatwe. Czasem tak się dzieje, że przygotowuję jakąś „bałaganiarską” potrawę, taką z resztek, używając wszystkiego co mam pod ręką, a późnej okazuje się że był to...
IMG_20141209_103829

Słodki chlebek dyniowy z czekoladą

Trochę nie pisałam, fakt, ale nie powiem, żebym ostatnio czas spędzała mało produktywnie. Było gotowanie, było próbowanie, był nawet jeden wywiad telewizyjny po drodze, podczas którego opowiadałam o pasji jedzenia. Różne rzeczy się działy w ciągu ostatniego tygodnia. Będzie się...