Chleb z cebulą i ziemniakami | Potato onion bread

Sytuacja z cebulą prezentuje się w moim przypadku bardzo klarownie – ja ją po prostu kocham. I chyba nie ja jedyna. Zdarzyło mi się kiedyś obcować z włoskim wicemistrzem w pieczeniu pizzy który odwiedził me miasto. Valerio Valle między pieczeniem placków stwierdził, że każdy naród ma swoje naleciałości, takie swoje kulinarne, charakterystyczne cechy. Według niego Polacy do wszystkiego dodają cebulę. Lubimy ją piec, dusić, opiekać i dorzucać do zup i wywarów. Palona cebula jako część składowa dobrego bulionu i rosołu była dla niego chyba największym zaskoczeniem.

Prawie każde pierogi na ostro w naszym kraju są polewane masełkiem z cebulą. Francuska zupa cebulowa może się schować przy naszej najprostszej wielkopolskiej potrawie, jaką jest cebula z kiełbasą duszona godzinami na maśle i podawana z chlebem z chrupiącą, zrumienioną skórką.

A co jeśli połączymy chleb i cebulę? Ano różne rzeczy – np. żydowski cebularz z Lubelszczyzny albo i nawet chleb z cebulą i ziemniakami. Spróbujecie?

IMG_20160102_1149

Składniki

2 maleńkie cebule
olej do smażenia
3 średnie ugotowane ziemniaki
1 szklanka ciepłego mleka
łyżeczka cukru
50 g świeżych drożdży
1 szklanka otrębów owsianych sproszkowanych w blenderze
4 szklanki mąki pszennej typ 400
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody

IMG_20160102_1234

IMG_20160102_1233

IMG_20160102_1230

Przepis

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na oleju i ostudzić. Drożdże możemy w tym czasie rozpuścić w wysokim naczyniu w ciepłym mleku z dodatkiem cukru a resztę sypkich składników przesypać do miski i wymieszać. To właśnie do nich dodamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, ziemniaki, cebulę i wodę. Składniki należy ze sobą wymieszać dosypując mąki w razie potrzeby i zagnieść ciasto wyrabiając je około 15 minut. Miskę z ciastem należy przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość należy je odpowietrzyć uderzając pięścią i przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia – u mnie była to keksówka i większa, podłużna forma. Chleb pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut (do zrumienienia i chrupiącej skórki).

IMG_20160102_1222

IMG_20160102_1221

Ingredients

2 little white onions
1 Tbsp. oil
3 boiled potatoes
1 cup of warm milk
1 tsp. sugar
50 g yeast
1 cup pulverize oat bran
4 cups all purpose flour
1 tablespoon salt
1 tsp. salt
1 cup warm water

IMG_20160102_1216

Recipe

Chop onions finely and cook it on oil. In the bowl stir together yeast, sugar and warm milk and let sit for about 5 minutes. In a medium-sized mixing bowl stir together the flour, salt and oat bran. Add potatoes, onions, water and yeast mixture. Stir. Knead in enough flour until the dough is no longer sticky. Continue kneading for about 15 minutes. Cover the bowl and set in a warm place to rise until dough is doubled in volume. Remove dough from bowl and punch it down. Shape into a ball. Bake bread in a preheated 350°F oven for about 1 hour, or until it’s a light golden brown.

IMG_20160102_1121