Wegański kapuśniak | Vegan Cabbage Soup

Czy naprawdę istnieją na świecie ludzie którym sprawia radość odnalezienie w zupie kawałka białej, miękkiej słoniny albo twardego skwarka? Nie zauważyliście np. że prawie każdy maluch w miarę możliwości odkłada tego typu wyłonione, wątpliwej jakości „skarby” na obrzeża talerza? U mnie było to nazywane „falbanką”. Mój artyzm kulinarny był wszechobecny – układałam falbanki podczas jedzenia żurku, bigosu czy młodej kapusty na ciepło. Teraz już tego oczywiście nie robię bo i nie mam ku temu okazji. Powód jest prosty – nie uznaję skwarków, uważam za to że można bez nich stworzyć wyjątkowo smaczną potrawę. Tak jak i kapuśniak który Wam proponuję. Macie odwagę przygotować wegańską odmianę zupy ratującej życia w weekendowe poranki?

IMG_20160236_013540

Składniki

2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
łyżeczka oliwy
półtorej łyżeczki ostrej, sproszkowanej papryki – najlepiej wędzonej i 2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego, tych przypraw możecie dać dwa razy więcej jeśli lubicie zdecydowany, podkreślony smak
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
ok. 500 g poszatkowanej, zwykłej kapusty
litr i 250 ml przyprawionego bulionu warzywnego
do dosmaczania – sól, pieprz, świeża natka pietruszki

Przepis

W garnku na oliwie należy najpierw podsmażyć czosnek przez ok. 30 sekund, po czym dodać paprykę i kmin (nie żałujcie przypraw i nie oszczędzajcie na nich bo tu tkwi sekret naszej zupy). Smażymy mieszaninę przez kolejne 30 sekund, dodajemy kapustę i ziemniaki. Zmniejszamy ogień i wszystko dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 8 – 10 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu ewentualnie dosmaczamy solą i pieprzem, a podajemy ze świeżym pieczywem i natką pietruszki. Smacznego.

IMG_20160236_011836

Ingredients

2 cloves garlic, crushed
teaspoon olive oil
1 i 1/2 teaspoon hot paprika powder
2 teaspoons of cumin powder
3 medium potatoes, diced
500 g cabbage, chopped
1 l and 250 ml veggie stock
salt and ground black pepper to taste

Recipe

In a large pot heat oil and add garlic. Cook for 30 seconds, add paprika and cumin and cook for another 30 seconds. Add potatoes, cabbage and stock and cook for 10 minutes. Add stock, salt and pepper. Leave to boil, then reduce. Cook until vegetables are tender. It’s ready!