Bezglutenowe krążki ze smażonych plantanów | Gluten-free banana chips

Uwielbiam podróże bo żadna aktywność nie daje mi tyle możliwości poznawania nowych smaków. Plantany były jednym z takich kuchennych wyzwań. Sięgnęłam po nie odruchowo, ot tak – mając chęć na banany. Nie zastanowił mnie przy tym ani ich rozmiar ani zielona skórka. Wrzuciłam je na maltańskim targu do płóciennej torby i przykryłam kolejną partią rozpieszczonych słońcem warzyw i owoców. Wśród nich znalazły się truskawki które królują tam już od marca i pyszne ziemniaki. Będąc na Malcie pamiętajcie spróbować tutejszych bulw – są po prostu obezwładniające w smaku.

Drugi raz moje plantany ujrzały światło dzienne na plaży. Leżąc na kocu naszła nas ochota na przekąskę i wtedy zorientowaliśmy się że coś tu nie działa tak jak powinno bo skórka była niesamowicie twarda – podobnie jak sam miąższ. Wtedy mnie olśniło – przecież to banan warzywny. A co robi się z bananem warzywnym? Otóż czeka aż zaczną czernieć i smaży przepyszne placuszki które najlepiej podać z syropem mandarynkowym bądź moją konfiturą pomarańczową.

Co ważne – obierając plantany powinniście mieć do dyspozycji ostry nóż bo nie jest to łatwe zadanie. Poza bananowymi krążkami możecie tworzyć z miąższu dowolne, zdrowe potrawy bo mączysty platan to produkt bezglutenowy. Smacznego!

IMG_20160391_1217

IMG_20160391_1214

Składniki

plantany

oliwa

sól

dodatki – najlepiej z pomarańczy

Przepis

Banany obieramy, kroimy na kawałki grubości ok. 1 centymetra, solimy i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy z ognia, rozpłaszczamy i znów smażymy. Podajemy na ciepło lub zimno (w pierwszej wersji są smaczniejsze) z syropem lub konfiturą pomarańczową.

IMG_20160391_1221

Ingredients

bananas

olive oil

salt

orange jam

 

Recipe
Heat the oil on a pan over medium-high heat. Add the banana slices and fry for 2 minutes on each side. Smash bananas and fry once again. That’s it. Enjoy!

IMG_20160391_1218

IMG_20160391_1223