Swojskie faworki | Polish Angel Wings

Nigdy za nimi nie przepadałam jako że moimi ulubionymi łakociami są polskie pączki z konfiturą z róży i czekolada w każdej postaci (zwłaszcza na gorąco). Faworki zwane chrustami kojarzyły mi się jedynie z otarciami na podniebieniu po ich jedzeniu. Zawsze dziwiłam się tym którzy za nimi wręcz przepadali gdy ja nie odnajdywałam w ich smaku nic innego niż stary olej i zbyt dużą ilość cukru pudru. Do czasu aż przygotowałam swoją wersję i przekonałam się że nie ma na świecie wiele smaczniejszych łakoci od świeżych, jeszcze ciepłych chrustów.

Chruściki w kształcie złożonej kokardki najczęściej spożywane są w czasie karnawału i tłustego czwartku, ja jednak lubię przygotowywać je bez okazji gdyż mam w domu prawdziwego pochłaniacza faworków.

Nazwa tych słodkości pochodzi od francuskiego „faveur” co oznacza jedwabną wstążeczkę. Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek a nieuważny cukiernik przez przypadek wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki. Wydaje się to dziwne biorąc pod uwagę fakt że ciasto na chrusty tworzy się zupełnie inaczej od tego na pączki. Wymaga przede wszystkim trochę cierpliwości i siły, bo należy je zbić i wielokrotnie wałkować. Koniec końców nasza masa powinna być bardzo, bardzo cienka bo to właśnie z takiej powstają najlepsze smakołyki. Grube, opasłe faworki nie powinny być więc dla nas powodem do zadowolenia. Chrusty możecie również piec zamiast smażyć w tłuszczu jednak wtedy ich smak znacząco będzie się różnił od oryginału. Smacznego i powodzenia!

IMG_201604110_015917

IMG_201604110_014438

Składniki

1 i 3/4 do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej – to zależy od miałkości maki i poziomu wilgotności powietrza. Przy miałkiej i dużej wilgotności mąki potrzeba będzie więcej niż niecałe 2 szklanki
3 żółtka
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubimy słodki wypiek)
łyżka masła
kieliszek wódki lub spirytusu
odrobina soli
dodatkowo olej do smażenia (ok. 500 ml) i cukier puder do posypania przysmaków

IMG_201604110_013857

Przepis

Żółtka należy utrzeć z cukrem i masłem a następnie dodać do przesianej mąki. Wymieszać i dodać resztę składników – śmietanę, sól i alkohol. Następnie należy dokładnie wyrobić elastyczne ciasto, przez ok. 5 – 7 minut mocno wybić wałkiem i składać na sobie kolejne, rozwałkowane płachty. Po tej czynności odkładamy ciasto na kilka minut by odpoczęło. Następnie wałkujemy je delikatnie podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo cienkie – uwierzcie mi, warto się przyłożyć bo to sekret udanych faworków.

Wycinamy z ciasta prostokąty o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10-15 cm. Każdy nacinamy w środku wzdłuż i przekładamy jeden koniec przez rozcięty środek. W garnku rozgrzewamy tłuszcz do temperatury ok. 170°C. Zbyt gorący zamieni Wasze faworki w spalone sucharki, zbyt zimny nie będzie nadawał się do smażenia. By sprawdzić czy olej osiągnął już odpowiednią temperaturę należy wrzucić maleńki kawałek suchego chleba na rozgrzany olej. Jeśli pieczywo zarumieni się po ok. pół minuty oznacza to, że możemy smażyć. Końcowy proces zajmie nam ok. 2 – 3 minut na partię faworków także bądźcie przygotowani. Ja jednorazowo na rozgrzany tłuszcz kładę ok. 4 sztuk i smażę po ok. minucie z każdej strony. Usmażone chrusty należy koniecznie odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach a następnie oprószyć cukrem pudrem.

IMG_201604110_015121

Ingredients

1 and 3/4 cup all purpose flour
3 egg yolks
1/2 cup cream
minimum 2 tablespoons icing sugar
1 tablespoon butter
40 ml vodka
pinch of salt
oil for frying and additional powdered sugar

IMG_201604110_015840

Recipe

In a small bowl using an electric hand mixer on high, beat egg yolks with sugar. Stir in cream, flour, salt and alcohol. Transfer to a floured surface and knead adding extra flour as needed. Put it into refrigerator for 30 minutes.

On a floured surface, roll our dough and cut strips into 5-inch lengths. Make a slit in each strip. Pull one end through slit to make a bow tie.

Deep fry in oil at about 340° F for about one minute, turning once using forks, until lightly golden on both sides. Drain on paper towels. Sprinkle with powdered sugar.

IMG_201604110_014737

Baba ganoush

Jeść prawdziwie pyszne potrawy zaczęłam podejmując decyzję o odstawieniu znanych mi smaków i sięgnięciu po dania będące wizytówkami poszczególnych państw. Baba ganoush objawiła mi się w Grecji i choć jest to przystawka kuchni arabskiej podającym ją gospodarzom udało się wiernie...