Pieczarkowy falafel

W kształcie kulek, pulpetów czy talarków? Idealnie okrągły czy niedbale uformowany? W chlebie pita czy sauté? Na ciepło czy na zimno? Niby tak istotne kwestie a w przypadku falafeli nie mają one większego znaczenia bo danie zachwyca orientalnym smakiem i zapachem przez co dalsze rozważania odchodzą w odstawkę.

Pierwszy w życiu falafel jadłam 6 grudnia 2015 roku w Amsterdamie – miejscu prawdziwej rozpusty. Jak na prawdziwą skorpionicę przystało mam pamięć do dat i faktów, a jeśli chodzi o kulinaria to już szczególnie. Kupiony w centrum miasta zestaw z warzywami, sosem i pieczywem ogołocił mą kieszeń z kilku złotówek a jednocześnie wyniósł na kompletnie odmienny poziom doznań smakowych. Od tej pory regularnie i w różnych krajach eksperymentuję tworząc tę potrawę na bazie dostępnych składników. Podstawa jest jedna – ciecierzyca, kolendra, kumin i pietruszka. Pieczarkowy falafel powstał w tym roku na Malcie gdzie grzyby są rzadkością a ich obecność w potrawach wywołuje duże zainteresowanie.

Sam falafel to dla mnie nie tylko pyszne danie ale przede wszystkim źródło białka roślinnego które jest bardzo ważnym elementem zdrowej diety. Często słyszy się o tym, że suche nasiona strączkowe takie jak cieciorka, fasola czy groch powinny być jedzone raz w tygodniu na co szczególną uwagę powinni zwrócić wegetarianie. Falafel jest w tym przypadku mistrzowską propozycją dla tych, którzy dbając o zdrowie nie zapominają o dobrym smaku.

IMG_201608214_113743

Składniki

ok. 150 ciecierzycy moczonej przez noc w wodzie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli – najlepiej dużej szalotki
2 średnie pieczarki
odrobina oliwy do smażenia
sól i pieprz
garść startego sera żółtego (bądź sera wegańskiego)
białko jajka
sproszkowana kolendra, kumin, chilli i soda oczyszczona – po ok. 1/2 łyżeczki

4 chlebki typu pita z mąki pełnoziarnistej
kilka plastrów pomidora
kilkanaście plastrów ogórka
kilka plastrów sera koziego (opcjonalnie)

4 liście sałaty lodowej
2 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy sezamowej
sól i pieprz

IMG_201608214_113331

IMG_201608214_113445

Przepis

Ciecierzycę mielimy, dodajemy pietruszkę, przyprawy i sodę, białko, usmażoną na oliwie posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i pieczarkami. Kleimy kotleciki średnicy ok. 4 centymetrów i układamy je na blaszce bardzo delikatnie wysmarowanej oliwą. Kotlety nie muszą odchodzić nam od rąk, możemy uformować krążki już na blaszce. Obecność jajka w masie spowoduje, że pięknie nam się upieką. Co do pieczenia – zajmie nam ono ok. 30 minut – po 15 z każdej strony w temperaturze ok. 175 stopni. Po tym czasie posypujemy żółtym serem i zapiekamy. Możemy także upiec kotleciki na patelni i małej ilości oleju. Wtedy obecność sera żółtego nie będzie konieczna ale danie będzie bardziej kaloryczne.

Szatkujemy sałatę, zalewamy ją mieszaniną jogurtu z startym na tarce czosnkiem, oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Chlebki pita rozkrawamy i zapiekamy chwilę. Wkładamy do nich sałatę a na niej układamy falafel, ogórki i pomidory. W razie potrzeby dodajemy ulubione sosy. Smacznego.

IMG_201608214_114532

IMG_201608214_113534

IMG_201608214_114204

IMG_201608214_121348