Pijany budynowiec bez pieczenia | Pie without baking (but with Metaxa)

Ogromnym plusem funkcjonowania jako niezależny kucharz odpowiedzialny za swoje autorskie menu jest fakt, że mogę pochylić się nad konkretnymi smakami i daniami dokładnie wtedy gdy mam na to ochotę. Prościej mówiąc – jeśli wstaję rano i moją pierwszą myślą (oczywiście po kawie) jest zielenina, siadam i opracowuję nowe przepisy dotyczące zieleniny. Jeśli aura nie rozpieszcza, za oknem deszczowo a mi jest po prostu zimno skupiam się na smaku ostrym. Na słodkości ochota przychodzi mi w nocy i wieczorami. Generalnie nieczęsto piekę, a jeśli już to robię piekę nie dla siebie bo za ciastami nie przepadam. Chyba że są one ciężkie, wilgotne, maziste i nasączone alkoholem po same wrąbki. Taki właśnie jest mój pijany budynowiec do którego nasączenia używam Metaxy. To ciasto jest pyszne, a smak alkoholu podkreśla prażony słonecznik w czekoladzie. Co najważniejsze – tej słodkości nie trzeba piec. A więc budynie w dłoń i do (przyjemnej) pracy!

IMG_201704116_013359

Składniki

40 dag herbatników maślanych
2 budynie śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
20 dag miękkiego masła
szklanka mleka do herbatników
1/2 – 2/3 szklanki Metaxy

polewa

3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao w pudrze
2/3 szklanki prażonego słonecznika

Ingredients

400g of biscuits
2 puddings + 3 cups of milk and sugar
200g butter
1 additional cup of milk for our biscuits
1/2 – 2/3 cup of alkohol

3 tablespoons of liquid butter
3 tablespoons of milk
3 tablespoons cacao powder
2/3 cup of roasted sunflower seeds

IMG_201704116_013708

IMG_201704116_013531

Przepis

Ugotuj budyń i ostudź. Dodaj do niego miękkie masło oraz alkohol i dokładnie utrzyj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż dno suchymi herbatnikami. Wylej część budyniu i równomiernie rozsmaruj. Kolejną warstwę herbatników zamocz na moment w mleku (możesz do niego dodać trochę alkoholu) i połóż na masie budyniowej. Tak układaj kolejne warstwy namoczonych herbatników przekładając je budyniem. Ostatnią partię ciasteczek posyp słonecznikiem. Masło połącz z kakao i mlekiem i zalej ciasto. Smacznego.

Recipe

First you have to prepare puddings and lay part of dry biscuits in mould. Add cold puddings with butter and alcohol, after that – biscuits soaked with milk and – if you wan to – a little bit of alcohol. Then add puddings and biscuits on top. Sprinkle everything with seeds and add mixture made from liquid butter with milk.

IMG_201704116_013222

IMG_201704116_013449

Wiosenna pasta z liści rzodkiewki | Raw Radish Paste

Tak to już bywa że po okresie zimowania i świątecznego, wielkanocnego rozpasania nadchodzi czas na detoks, otrząśnięcie się z nienormowanego obżarstwa i przygotowanie do nadchodzącego lata. Można liczyć spożywane kalorie i starać się je ograniczać. Można z pełnym impetem wkroczyć...