Burgery z orzechowo-miodowymi portobello w domowej bule z makiem | Honey Portobello Burgers on Homemade Buns

To przepis z cyklu: „trochę się odchudzam, a trochę nie”. Jak każdego i mnie dopada czasem głód. Obezwładniający, nieustanny, uparty głód dań ciężkich, mięsistych w strukturze, bogatych w smak i aromat a nade wszystko – pysznych. Jestem strasznie grzeszna w kuchni i lubię sobie często pozwolić na takie potrawy. A już najbardziej na te, które reprezentują typowy fast food. Tu macie przykład takiego dania stworzonego praktycznie od podstaw. Brakuje mi tu tylko ogórków i pomidorów własnej hodowli ale nad tym już pracuję. Smacznego!

p.s. przepis na bułki ma wiele zastosowań – można go również wykorzystać przygotowując pieczywo np. na śniadanie.

IMG_201705136_112253

IMG_201705136_112625

IMG_201705130_120122

Składniki

marynata:
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku
łyżka sosu sojowego
łyżka miodu
łyżka masła orzechowego niesłodzonego
łyżka posiekanych, świeżych ziół – u mnie lubczyk i majeranek

na dwie bułki:
250g mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
75ml wody
75ml mleka
łyżeczka cukru
4g suchych drożdży
łyżka roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
rozmącone jajko rozm. S
mak

2 pieczarki portobello
2 plastry sera żółtego
2 łyżki pasty z liści rzodkiewki (przepis na www.pichconko.pl)
2 łyżki sera feta

+ dowolne dodatki – chrzan, musztarda, ogórki, rzodkiew, pomidory itp.

Ingredients

tablespoon olive oil
tablespoon of lemon juice
pepper to taste
tablespoon honey
tablespoon soy sauce
tablespoon unsalted peanut butter
tablespoon of herbs

250g flour
75ml water
75ml milk
teaspoon of sugar
4g dried yeast
tablespoon melted butter
1/2 teaspoon of salt
egg
poppy seeds

2 portobello mushroom caps
2 slices of cheese
2 tablespoons of radish paste (recipe on www.pichconko.pl)
2 tablespoons of feta cheese

+ your favourite additions

IMG_201705136_112353

IMG_201705136_112543

Przepis

Składniki na bułki (prócz maku i jajka) łączymy. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość (czyli po ok. 40 minutach) dzielimy na dwie części, formujemy bułki, układamy na blaszce i posypujemy makiem. Można posmarować buły rozmąconym jajkiem przed posypaniem makiem. Następnie pieczemy je w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

Grzyby oczyszczamy, składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią całe grzyby i odstawiamy na ok. godzinę. Po pięciu minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia bułek do piekarnika wkładamy grzyby układając je kapeluszem do dołu. W trakcie obróbki termicznej puszczą one soki więc zabezpieczcie blaszkę papierem do pieczenia. Na ostatnie pięć minut pieczenia posypujemy grzyby serem feta i przykrywamy plasterkami żółtego sera.

Bułkę rozkrawamy. Ja osobiście lubię ją jeszcze dopiec i dopiero wtedy zabrać się za wybieranie dodatków. Obowiązkowo spód bułki smaruję majonezem by uniemożliwić sokom z portobello przesiąknięcie do pieczywa. Do tego dorzucam warzywa i sosy oraz domową pastę z liści rzodkiewki. Dla odważnych obowiązkowo frytki do tego!

Recipe

Put active dry yeast in a bowl with the lightly warmed milk and rest of ingredients (except egg and seeds). Knead the dough with your hands either directly in the mixing bowl or on a lightly floured surface for 5 minutes until smooth. For the first minutes, the dough will be sticky, but it gets better after a while. Put the dough in a big clean bowl, and let it rise covered with a lid or cling wrap at room temperature until doubled in volume. After that turn the dough out onto a floured work surface and knead it softly for a few seconds. Divide it into 2 equal pieces. Shape each into a round ball and place them onto a baking sheet. Let the buns rise uncovered for 1 hour until puffy. Brush the buns with egg and sprinkle with seeds. Put them in the center rack of the preheated oven and bake them for 20 minutes at 390°F.

In a small bowl whisk together olive oil, pepper, herbs, lemon juice, honey, soy and unsalted peanut butter. Place the mushroom caps side up in a shallow dish and pour over our mixture. Let stand at room temperature for 60 minutes. Place mushrooms in oven and bake until tender. Top with cheeses and bake. After that put mushrooms in bans with vegetables and just enjoy the taste!

IMG_201705136_112440

Sernik imbirowy | Cheesecake with ginger

Wyrazisty, o zaostrzonym smaku, dla wyrafinowanych podniebień znudzonych standardowymi ciastami. Sernik imbirowy to produkt idealny dla tych, którzy cenią sobie ten cudowny korzeń. Uważany za afrodyzjak imbir jest przyprawą znaną w wielu krajach świata. Posiada silny, odświeżający aromat, palący, słodko-gorzki...