Pierogi z makiem na słodko | Dumplings with poppy seeds

Sama nie mogę w to uwierzyć ale kiedyś byłam kiepska w pierogi. Nie wiem jak to w ogóle było możliwe bo obecnie uwielbiam je kleić, a moimi ulubionymi są popularne „ruskie” w odświeżonej formule – z dodatkiem kaszy, mięty, czasem szałwii i estragonu. Oczywiście obowiązkowo z masłem i zeszkloną na złoto cebulką.

Nie pamiętam by kobiety w naszym domu (a mam tu na myśli całą rodzinę, razem z babciami i prababciami) lubiły kleić pierogi. To zajęcie dość czasochłonne przez co pozornie trudne. Poza tym Brodniccy nigdy za pierogami jakoś strasznie nie przepadali. Duszona cebula na maśle z gorącym chlebem? Dobrze. Kapusta z grochem? Jak najbardziej. Zupa porzeczkowa czy wiśniowa – takie podstawy kulinarne wchodziły nam dość gładko, ale pierogi – niespecjalnie. Do tej pory nie są moim ulubionym daniem, aczkolwiek darzę je szczególną sympatią.

W klejeniu pierogów jest coś odprężającego. To taka moja forma medytacji – jak przy zmywaniu naczyń gdy ciepła woda otula dłonie. Przy klejeniu wpada się w przyjemny trans. Jedynym minusem pierogów jest to że są one nietrwałe bo przygotowanie 25 sztuk zajmie Wam pół godziny a pochłonięcie porcji – trzy minuty.

P1010872

P1010800

Składniki

200g mąki pszennej
łyżka masła
120ml wody
szczypta soli
1-2 łyżki maku

250 -300 g sera twarogowego
żółtko
cukier puder – wedle gustu

P1010843

P1010868

Przepis (na ok. 25 sztuk)

Mąkę mieszamy z makiem, zalewamy gorącą wodą z solą i masłem. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę i dajemy odpocząć w misce, przykryte ściereczką.

Składniki farszu mieszamy. Ciasto delikatnie wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka (bądź wykrawaczką do pierogów) i lepimy nasze cuda. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez chwilę od wypłynięcia. Ciasto jest bardzo delikatne przez mak więc należy uważać z tym ile czasu gotujemy pierogi by nam się nie rozpadły. Podajemy ze śmietaną i cynamonem lub słodką zasmażką z cukru, masła i bułki tartej. Smacznego.

P1010921

Ingredients

200g of flour
Tbsp of butter
120ml water
salt
1-2 tbsp of poppy seeds

250 – 300 g cottage cheese
yolk
icing sugar

Recipe

To make the dough, beat together flour and poppy seeds, add hot water with butter and salt. Knead the dough on a lightly floured surface until smooth. Divide the dough in half, then roll out one half to 1/8 inch thickness and cut into 3 inch rounds using a cutter.

To prepare our filling just mix all the ingredients.

Place a small spoonful of filling into the center of each round. Moisten the edges with water, fold over, and press together with a fork to seal. Repeat procedure with the remaining dough. Bring a large pot of lightly salted water to a boil. Add dumplings and cook for 3 to 5 minutes or until they float to the top.

P1010971

P1010960

P1010926