Ciasteczka z czekoladą | Cookies with chocolate drops

Ostatnio blog witał Was kawową nalewką. Nie ukrywam – moim zdaniem najlepiej pasuje ona do samej kawy. Takie podkręcone espresso idealne na dwa, pokrzepiające łyki mocno stawia na nogi. Ja lubię potęgować sobie stężenie hormonu szczęścia więc do takiego napoju bogów często serwuję czekoladowe ciasteczka. Lubię je w stylu „vintage” – z zatopionymi w jasnej masie kawałkami gorzkiej czekolady. Początkowo, zaraz po wypieczeniu ciasteczka są miękkie i elastyczne by po ostygnięciu przeistoczyć się w chrupiące krążki.  Sami wybierzcie jaką wolicie wersję a ja życzę Wam smacznego!

IMG_20171222_235429_854

IMG_20171222_232807_604

Składniki

cukier brązowy 180 g
sól – 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
masło 100 g
jajko rozm. „S”
pokruszona gorzka czekolada 200 g
mąka pszenna 180 g

IMG_20171222_232916_074

Przepis

Cukier, sól i proszek do pieczenia ucieramy z masłem. Dodajemy jajko i mieszamy. Czekoladę łączymy z mąką i dodajemy do masy maślanej. Formujemy kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego i chłodzimy w lodówce przez ok. 45 minut. Pieczemy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 – 13 minut.

IMG_20171222_233122_019

Ingredients

100g unsalted butter
180g light brown sugar
1 small egg
180g plain flour
½ tsp baking powder
¼ tsp salt
200g chocolate chips

IMG_20171222_233157_688

Recipe

Mix sugar, salt, baking powder and butter. Add egg and chocolate with flour. Stir well. Use a teaspoon to make small scoops of the mixture, spacing them apart on the baking tray. Bake for 10 – 13 mins until they are light brown on the edges and still slightly soft in the centre if you press them.

IMG_20171222_233619_463

IMG_20171222_233712_675