Bok choy, pak choy czyli jak ciekawie podać kapustę

Pierwszy raz poważnie jedzone w Azji. Street food. Na rozgrzany w woku olej kobieta wrzuca czosnek, imbir, chili, a na końcu pokrojoną kapustę. Chwila intensywnego smażenia, mieszanie, łyżka rosołu – jak to u nich bywa najczęściej, czyli z kostki – plus sos sojowy, cukier i na stole pojawia się cudna przystawka.

Tego nie da się po prostu zepsuć. Jeśli jesteście w knajpie której menu Wam nie podchodzi sięgnijcie właśnie po pak choy bo tej kapusty – w formie zimnej przystawki czy ciepłego dania – po prostu nie da się źle zaserwować. Kapusta ma grube, dwukolorowe liście, a są one najsmaczniejsze jędrne, soczyste i kruche. Dobrze chrupie się je z dipami na surowo jednak ja wolę je smażyć i zapiekać z różnymi warzywami. Warto też zadbać o sos do kapusty którego smak można dowolnie wzbogacić np. olejem sezamowym by na końcu danie posypać prażonymi orzechami ziemnymi.

P1250528

P1250537

Bok choy zapiekany z warzywami pod białym sosem

Składniki

2 kapusty bok choy
starty korzeń imbiru (1 płaska łyżeczka)
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
2 łyżki bulionu warzywnego
ostra papryczka chilli
łyżeczka cukru
2 duże ziemniaki
olej sezamowy

sos
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka bulionu warzywnego
szklanka mleka
150 g utartego żółtego sera np. ementaler
sok z 1/2 cytryny
gałka muszkatołowa
sól

P1250561

P1250569

P1250579

Przepis

Sos – masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i podsmażamy mieszając. Wlewamy mleko i znów mieszamy energicznie podgrzewając masę na małym ogniu aż będzie gładka. Następnie wlewamy partiami bulion mieszając i po ok. 4 minutach wsypujemy ser żółty. Zmieszaną masę przyprawiamy szczyptą startej gałki muszkatołowej, sokiem z cytryny i solą (o ile bulion nie był doprawiony).

Kapusty należy przekroić na pół i oczyścić. Następnie imbir wrzucić na rozgrzany w woku olej po czym dodać poszatkowany ząbek czosnku i chilli. Drugi rozetrzeć i wymieszać z sosem sojowym, bulionem i cukrem. Na patelnię dorzucamy bok choy, mieszamy, podlewamy sosem i gotujemy aż sos odparuje. Liście układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem sezamowym. Dorzucamy obrane i pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki. Warzywa zalewamy połową sosu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 10 minutach zalewamy danie drugą częścią sosu i zapiekamy. Podajemy np. z jajem sadzonym, jajkiem poche czy kiełkami.

P1250587

 

P1250588

P1250596