Śniadaniowa tortilla z kurkami i kokosowymi jajkami |Coconut Eggs, Chanterelles Breakfast Torrtilla

Nigdy nie byłam fanką śniadań na słodko. Generalnie nie przepadam za słodkimi daniami, a zawsze będąc w knajpie i mając wybór np. między (jakże sztampowym) naleśnikiem ze szpinakiem i czosnkiem a bitą śmietaną i owocami, wybiorę tę pierwszą opcję. Bohater naszego domu często sięga po ciemny chleb z miodem, masłem orzechowym i mieszanką bakaliową. Ja w tym porannym czasie gryzę białą bułkę (tak wiem), z masłem i żółtym serem – oczywiście plastry krojone „na grubo”.

Nigdy nie byłam na diecie. Raz zdarzyło mi się liczyć kalorie, ale gdy w połowie drugiego śniadania czyli ok. g. 10-tej odkryłam, że pochłonęłam ich już 912 porzuciłam temat. Pozostałe 288 kalorii z tego dnia przeznaczyłam na dodatkową porcję masła. Generalnie nie odżywiam się super „fit” bo nie mam fioła na punkcie ograniczania sobie jedzenia. Ma to oczywiście swoje plusy i minusy, bo gdy przez tydzień trzyma mnie lekkie ssanko, dodatkowe kilogramy wpadają dość szybko. A jak już się przeżrę to po prostu nie jem, bo nie mam na to ochoty i zrzucam nową kołderkę.

Dzisiejsza opcja jest niesamowicie łatwa w przygotowaniu i smaczna. Niekoniecznie mocno kaloryczna a w przygotowaniu potrzebujecie jedynie patelni, szpatuły oraz oczywiście kurek, na które sezon się już rozpoczął, odrobiny dobrego mleka kokosowego by nasze danie było przyjemnie wilgotne i troszkę papryki wędzonej. Powodzenia i smacznego!

IMG_20180824_183212_856

Składniki (2 porcje)

tortilla 2 szt.
jajka rozm. M 3 szt
mleko kokosowe 3 łyżki
łyżka posiekanego szczypiorku
kurki – garść
sól, papryka wędzona i pieprz do smaku, dodatkowa łyżeczka papryki do posypania dania
masło 1 łyżeczka
1/2 łyżeczki oleju

Ingredients (for two)

2 whole wheat tortillas
3 eggs
3 tablespoons coconut milk
1 tablespoon chopped chive
salt, black pepper, smoked paprica (powder)
1/2 teaspoon olive oil
1 teaspoon butter
chanterelles – a cup
IMG_20180824_172102_118

Przepis

Kurki oszyszczamy z piasku itp. Nie należy ich namaczać bo mogą zrobić się gorzkie i zepsuć smak dania. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na jednej patelni rozgrzewamy tłuszcze. Smażymy kurki ok. 5-7 minut. Po tym czasie w miseczce należy rozbełtać jajka, wymieszać z mlekiem, solą, papryką i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy tortillę aż zmięknie i trochę się przypiecze. Do grzybów dodajemy jajka i smażymy chwilę, aż masa się zetnie ale nadal będzie wilgotna. Jajówę układamy na tortilli, dodajemy np. sałatę, rzodkiewkę, obowiązkowo posypujemy większą ilością papryki oraz szczypiorkiem.

Recipe

Slice the mushrooms in half. In a large skillet, heat oil and butter over medium-heat. Add mushrooms and sauté for 5 – 7 minutes, stirring occasionally. In a small bowl, whisk together eggs, milk, salt, paprica and black pepper. Turn heat up to medium-high and pour egg mixture into skillet with mushrooms. Stir eggs with spatula frequently to scramble and mix everything together. Continue to scramble eggs until no longer runny, about 2 – 3 minutes. Remove from pan and divide egg mixture into two, hot tortillas. Wrap and serve with paprica powder and chopped chive.
IMG_20180824_170916_370