Makaron smażony na miodzie z kurczakiem i warzywami

Uwielbiam „chińczyka”, po prostu kocham, a najbardziej smażony makaron z warzywami i kurczakiem. Kosztuje dychę, a zestawem z surówką najedzą się spokojnie dwie osoby. Dziś naszło mnie na makaron, ale postanowiłam spróbować zrobić go sama – zawsze zdrowiej. Powiem tak: tego od chinola nie przypomina, ale jest równie smaczny – po prostu w inny sposób :)

 

 

Składniki:

 

maksymalnie pół opakowania makaronu do spaghetti

duża pierś kurczaka

opakowanie mrożonych warzyw – wyłączając krążki ziemniaków czy wielkie kawałki brokuła

dwie łyżki miodu

kurkuma, sól, pieprz, majeranek, oregano, przyprawa do kurczaka, słodka papryka

olej sezamowy

sos sojowy

 

Przepis:

 

Makaron gotujemy według przepisu, z odrobiną soli i oleju. Wrzucamy potem na dwie łyżki miodu w woku i podsmażamy nie przypalając. Nie rozgotujcie go, bo miód oblepia makaron i sprawia wrażenie, że jest on mało jędrny. W międzyczasie na oleju duszę warzywa, dodając soli, pieprzu, oregano, majeranku i kurkumy. Kurczaka pokrojonego w kawałki marynujemy około 30 minut z dwiema łyżkami sosu sojowego, olejem sezamowym, przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą i pieprzem.  Potem smażymy.  Składniki mieszamy w woku i podajemy – koniecznie z kieliszkiem czerwonego wina. Kurczaka możecie też zastąpić krewetkami. Przepycha!

Dodaj komentarz