Kurczak z brzoskwiniami i curry w syropie

Mam słabość do curry. Curry, imbiru, gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Te przyprawy są szczególnie atrakcyjne dla nas zimą, gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań.

 

Składniki:

 

duża pierś kurczaka

pół puszki brzoskwiń w syropie

curry i imbir, pieprz i sól, ostra i słodka papryka, przyprawa do kurczaka

kilka łyżek syropu z brzoskwiń

cebula

oliwa do smażenia

dwie łyżki śmietany

 

Przepis:

 

Cebulę kroimy niedbale w kostkę i smażymy na oliwie, przekładamy do osobnego naczynia. Smażymy kurczaka pokrojonego w kostkę z przyprawą do drobiu, dodajemy brzoskwinie pokrojone w kawałki, kilka łyżek syropu, cebulę i przyprawy. Dusimy kilka minut, na koniec doprawiamy przyprawami i dodajemy śmietanę.  Podajemy z frytkami, opiekanym pieczywem lub ziemniaczkami.

Dodaj komentarz