Piersi kurze quattro formaggi z brzoskwiniami

Zainspirowana włoskimi smakami i opcją „quattro formaggi” zdecydowałam się zakopać kurczaka pod serem i wrzucić do piekarnika. Z pomocą przyszła mi lodówka bogata w resztki – stąd obecność mozzarelli, parmezanu, fety i salami w przepisie. Mięso z kurczaka idealnie komponuje się ze słodkością owoców w syropie, mały dodatek brzoskwiń więc tylko podbił smak dania na plus.

 

Składniki:

pierś z kurczaka

oliwa, sól, pieprz, oregano, bazylia i przyprawa do kurczaka

ok. 3 – 4 połówki brzoskwiń w syropie

sery – mozzarella, parmezan, feta, salami i co tam macie pod ręką

 


Przepis:

Piersi rozbijamy, kroimy na mniejsze części, nacieramy oliwą z przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kawałkami mięsa układamy pokrojone owoce, fetę, mozzarellę, posypujemy startym parmezanem i przykrywamy plastrami sera salami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i trzymamy w cieple ok. 35 minut – najlepiej do momentu, gdy ser się przyrumieni. Smacznego!

Dodaj komentarz