Zupa ogórkowa bez mięsa

Dziś popieścimy trochę wegetarian. Nie wiem co się dzieje ze mną na tzw. „starość”, ale całkowicie odmieniają mi się moje upodobania smakowe. Kiedyś nie lubiłam truskawek (o zgrozo!), ale też staropolskich zup = kwaśnicy, ogórkowej, czy szczawiowej. Teraz je po prostu uwielbiam!

 

Składniki:
1/2 kilograma ogórków kiszonych
3 małe, jędrne marchewki
mała pietruszka
mały kawałek selera
5 małych ziemniaków
2 litry wody
koperek
sól, pieprz, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego
łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki
150 ml kwaśnej śmietany 12%
3 łyżki masła

 

 

Przepis:

Włoszczyznę (którą możecie kupić też gotową, by było Wam łatwiej) musimy najpierw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa będą półmiękkie. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę, gotujemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach ogórki i dusić je do na maśle. Dodajemy do wywaru warzywnego razem z ziemniakami i koperkiem i gotujemy.  Śmietanę łączymy z mąką, mała ilością wywaru i wlewamy do zupy. Przyprawiamy i konsumujemy.

Dodaj komentarz