Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Passa na rozgrzewające dania trwa. Pali w gębie i trzewiach.  Robi dobrze, a wcale nie jest  takie kaloryczne! 100 ml zupy meksykańskiej z mielonym (drobiowym mielonym, proszę Państwa, indyczym nawet! ) to jedyne 100 kalorii. Nic tylko jeść!

Ostrzegam, że z podanych składników wyjdzie Wam tego kupa – spokojnie dwa dwuosobowe obiady, czyli cztery michy pikantnego żarcia. Na zimno jak znalazł!

 

 

Składniki:

 

1/4 kg mięsa mielonego

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka pomidorów

dwie papryki

3 ząbki czosnku

pół cebuli

sól, pieprz, chili, papryka słodka, papryka ostra – w dużej ilości, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, dwa liście laurowe, przyprawa do mielonego, ziele angielskie sztuk dwie

1/2 łyżeczki cukru

2 kostki rosołowe

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

oliwa z oliwek

pietruszka zielona do ozdoby

łyżka sosu sojowego

 

 

Przepis:

 

Zawartość puszek po odsączeniu przesypujemy do dużego garnka – pomidory należy wcześniej zmiksować. Papryki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Dolewamy litr wody i dodajemy kostki rosołowe. Garnek wstawiamy na mały gaz.

Mięso smażymy na oliwie z solą, pieprzem i przyprawą, dosypujemy majeranku, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz poszatkowane ząbki czosnku i cebulkę. Smażymy. Usmażone dorzucamy do garnka i pozostałych składników. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz cukier. Gotujemy.

Zupę doprawiamy do smaku solą – jeśli tego potrzebuje, pieprzem, zielem angielskim, ziołem prowanslakim, liściem laurowym, papryką słodką i bazylią. Posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z pieczywem.

 

Dodaj komentarz