Wielkanocna pasta do pieczywa – jajo, rzeżucha, szczypior i ogórek – czyli zielono mi

Skoro Wielkanoc to i na pichconku musi być świąteczne! Święta jak zawsze spędzę u rodziny, od drzwi witana ozdobami z bukszpanu, cząstkami poświęconego jajka i babeczki, po czym zasiądę do suto zastawionego stołu, a uczta z podwieczorkiem potrwa zapewne do późnych godzin. Każdy szanujący się osobnik na diecie – czy to oczyszczającej, czy też mającej nas po prostu odchudzić – wie że święta są naszym koszmarem. Pogromcom diet. Łamaczem postu i liczenia kalorii. Nie wspominając już o dodatkowych węglowodanach przyczajonych w niezliczonych lampkach czerwonego wina, które zapewne spożyjemy z dawno niewidzianymi przyjaciółmi….

Trudno, no cóż, c’est la vie, choć i tak zaproponuję Wam pastę light na śniadanie. Może być i z poświęconego jajeczka, o!

 

 

Składniki:

 

dwa jaja ugotowane na twardo

łyżeczka majonezu light

sól i pieprz

1/2 małego ogórka zielonego

dowolna ilość rzeżuchy i szczypiorku – choć minimum po łyżce

 

Przepis:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy. Drobno siekamy też zieleninę, dodajemy przyprawy wedle uznania i łyżeczkę majonezu. Mieszamy i schładzamy.

Porcja wykonana z podanych składników ma 185 kcal.

Dodaj komentarz