Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie

Nie będę Wam tu zachwalać owoców morza – albo kochasz wszelkie mule, małże, krewetki, langusty, ośmiornice i ryby – albo nie. Ja mam to do siebie, że jestem wszystkożerna. No, może prócz podrobów i golonki – tego nie ruszam. Dziś klasyka gatunku. Majówkowa pogoda ma nas głęboko gdzieś, nie dając szansy na karkóweczkę z grilla, zawstydźmy więc majówkę menu prawdziwego szefa kuchni. o!

 

 

Składniki:

10 świeżych krewetek tygrysich (z głową i w skorupkach, nie kupujemy nigdy świeżych krewetek bez głowy, pamiętajcie)
makaron spaghetti u mnie pełnoziarnisty – porcja dla jednej osoby
pół szklanki bulionu drobiowego
łyżka poszatkowanej pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżka masła
1/2 serka topionego

 

Przepis:

Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy z solą według przepisu na opakowaniu. Krewetki obieramy – oddzielamy głowy, obieramy ze skorupek i odnóży zostawiając ogonek, nacinamy wzdłuż na brzuchu i po drugiej stronie usuwając żyłkę i jelito. W między czasie bulion wlewamy go garnuszka, dodajemy serek i czekamy, aż się rozpuści. Pieprzymy i dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dorzucamy pietruszkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i krewetki. Smażymy z jednej i z drugiej strony – w sumie ok. 2 – 3 minuty. Krewetki dorzucamy do sosu wraz z odcedzonym makaronem. Podajemy gorące.

 


p.s. krewetki warto przepłukać zimną wodą by usunąć zanieczyszczenia i osuszyć przed wrzuceniem na masło. Generalnie jeśli ktoś nie lubi owoców morza może wypróbować ten przepis bez nich lub zamiennie np. z kurczakiem. Porcja z krewetkami dla jednej osoby: 360 kcal. Przepis obiadowy dla osób praktykujących dietę 1000 kcal.

Dodaj komentarz