Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowo-pomidorowym

Raz na jakiś czas – nawet przy odżywianiu się „z głową” – należy nam się dawka węglowodanów. Jeśli już macie wybierać danie którym zgrzeszycie, zróbcie to mądrze. Dziś podpowiadam w jaki sposób :)  (składniki podane na cztery porcje – 1 porcja to pół tej, która widnieje na talerzu. Kaloryczność – 405 kcal.).

 


Składniki:

400 g pierś z kurczaka
2 cebule
papryka czerwona
kubek – 200 czy 250 ml gęstej śmietany 18 %
4 pomidorki lub pomidory w puszce
pół słoiczka przecieru pomidorowego Pudliszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka (dużo)
oliwa
makaron penne – dowolna ilość, ja proponuję połowę standardowego opakowania
mały serek topiony śmietankowy

 


Przepis:

Kurczaka musimy najpierw pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Cebulę i paprykę pokrojoną w piórka smażymy na oliwie i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy czubatą łyżkę słodkiej papryki, przekładamy razem z kurczakiem do garnka. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę lub w puszce i przecier wymieszany z 1/2 szklanki wody. Dodajemy wszystkie przyprawy. Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy do niej trochę sosu, dokładnie mieszamy, przelewamy do pozostałego sosu. Dodajemy serek topiony. Gotujemy. Podajemy z makaronem i pietruszką. Smacznego;]

 

Dodaj komentarz