Wykwintnie w 5 minut, czyli zawijaniec z serem camembert w towarzystwie zapiekanych ziemniaków

Nie macie pomysłu na obiad, kolację? Niespodziewani goście zapukali do drzwi i chcecie ich nakarmić? Przysięgam – przygotowanie tego dania zajmie Wam kilka minut (plus czas w piekarniku, oczywiście), a Wy w tym czasie będziecie mogli delektować się rozmową i kieliszkiem wina. U mnie była to dziś opcja na szybką, autorską kolację w lekkim stylu.

 

 

 

Składniki:

 

6 średnich ziemniaków

dwie łyżki sera feta

pół łyżeczki kminku

sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka

jajko

4 łyżki mleka do ziemniaków i 1/2 szklanki do mięsa

pierś kurczaka

dwa plastry ogonówki

pół sera camembert

łyżka masła

 

 

 

Przepis:

 

Mięso rozbijamy, zalewamy 1/2 szklanki mleka z papryką, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Moczymy chwilę – jeśli mamy czas, nawet i kilka godzin. Camembert kroimy w plastry, kładziemy na całej długości fileta, zawijamy. Filet zawijamy w plastry wędliny. Piekarnik wstawiamy na 200 stopni. Ziemniaki kroimy w plastry, jajko, mleko, śmietanę, ser feta, kminek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy. Kokilki smarujemy masłem, wsypujemy do nich pokrojone w drobne kawałki ziemniaki, zalewamy mieszaniną. Mięso i wypełnione kokilki wkładamy do piekarnika – najpierw na 25 minut zapiekamy w 200 stopniach, potem dodatkowe 10 minut w 220 stopniach. Podajemy z dowolną sałatką. Smacznego! (p.s. 360 kcal na jedną porcję).

 

Dodaj komentarz