Pstrąg w maśle czosnkowym

Tanio, szybko, zdrowo, smacznie – jak to mówią ryba wpływa na wszystko. Problem jednak zawsze sprawia mi fakt, że świeżą rybę – tak jak i inne owoce morza – kupujemy z głową. Tj. my kupujemy z głową – to wiadomo – ale one muszą być z głowami. Pierwszy u ryby psuje się łeb, więc poczujecie nieświeżą rybę od razu. Jak łeb jest, ale oko zamglone – też nie bierzcie, bo stare. Ale do czego dążę – zawsze mam problem, bo ryby z głową na talerzu po prostu psychicznie nie udziergam -  nie lubię, jak się na mnie pasza patrzy. Dlatego proponuje jednym, zdecydowanym ruchem tasaka łba się pozbyć i od razu lepiej będzie się to danie przygotowywać!

 

 

Składniki:

 

2 wypatroszone pstrągi – koszt ok. 12 pln

3 łyżki masła

2 łyżki koperku

sól, pieprz, przyprawa do ryby

pół cytryny

4 ząbki czosnki

dwa kawałki folii aluminiowej

 

Przepis:

 

Ryby opłukujemy, nacieramy z obu stron i w środku przyprawami, dokładamy koperek, polewamy sokiem z cytryny, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, wkładamy do każdej ryby. Pstrągi zawijamy w folię, robiąc to z wyobraźnią bo masło nie może nam w trakcie pieczenia wypłynąć. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut, potem zdejmujemy górę foli i zapiekamy do uzyskania chrupiącej powierzchni.

Porcja – ok. 365 kcal.

Dodaj komentarz