Włoska słodka pomidorowa z bazylią

Dziś odrobina włoszczyzny :) Świeża bazylia przyozdobiła ostatnio moje mieszkanie pięknie komponując się z miniaturowym ogródkiem A – że w kremowych zupach jestem zakochana i zatracona bezpowrotnie – to ta opcja trafi na moją specjalną listę nazwaną (trochę może bezczelnie, a na pewno przyszłościowo) „Menu mojej restauracji”.

 

 

 

Składniki – dla jednej osoby:

 

puszka pomidorów w kawałkach – to istotne, bo te w kosteczkach są słodsze od całych pomidorów w zalewie – wychodzi 400 g

dwa ząbki czosnku

pół cebuli

łyżeczka cukru – z „górką”

sól, pieprz, oregano

łyżeczka oliwy sezamowej

garść świeżych liści bazylii

 

 

Przepis:

 

Pokrojony czosnek i cebulę musimy wpierw zrumienić na oliwie, wrzucamy do garna, zalewamy pomidorami, dodajemy przyprawy i cukier. Gotujemy przez ok. 15 minut. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i miksujemy blenderem. Ja podaję z grzankami chlebka śródziemnomorskiego smażonego na maśle. Pychota! Kalorie? Zawartość pełnej miseczki którą spokojnie się najecie ma ich 191.

 

Dodaj komentarz