Podgrzybki w śmietance z kurczakiem na ryżu

Fenomenalnie proste w przygotowaniu i smaczne danie. Podgrzybki możecie kupić mrożone lub świeże – ja w tym przypadku miałam do dyspozycji 1/4 kg mrożonych. Wiadomka, że świeże lepsze, mniej „ślimakowate” no ale cóż, do września jeszcze daleko. Bon Appétit moi mili.

 

Składniki:

 

podgrzybki 250 g

pierś z kurczaka

sól i pieprz

łyżka masła

pół cebuli

śmietanka 30% – ok 4 łyżek, choć może nam wyjść więcej, bo w trakcie przygotowywania część płynu może nam wyparować, a po co jeść suchy ryż ;]

2/3 szklanki bulionu

garść posiekanej pietruszki

 

 

Przepis:

 

Podgrzybki kroimy, cebule również – drobno(!), dusimy na maśle, przekładamy do garnka, na patelni smażymy kawałki oczyszczonego kurczaka z solą i pieprzem, dorzucamy do grzybów i cebuli, dodajemy bulionu, podgotowujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy, zdejmujemy z gazu i dodajemy pietruszkę. Oto jak zmieścić przepis  w jednym zdaniu :) ja podałam sobie z ryżem, Mama podaje z ziemniakami, opcja z pieczywem wydaje mi się kiepska więc odradzam. Składniki podane na dwie porcje, kaloryczność jednej (bez ryżu – się wie) - 171 kcal. Na zdjęciu widzicie taką właśnie porcję ze 100g ugotowanego al dente ryżu jaśminowego.

 

Dodaj komentarz