Kotlety drobiowe z serem i papryką

Za długa przerwa w gotowaniu owocuje zaniedbaniami we wpisach – to na pewno. Owocuje też rozhukaną i rozbuchaną fantazją kulinarną, która zaczyna mnie powoli przerażać. A że trzy tygodnie przerwy to dość długi okres dla kucharza-amatora, dziś zaczynamy od rzeczy może i mało wykwintnych ale prostych i beztłuszczowych. O!

 

Składniki:

 

250 g mielonego drobiowego

1/3 papryki czerwonej

pół jajka

sól, pieprz, oregano, przyprawa do mielonego, papryka ostra, sos sojowy – ok. 3 łyżeczek

bułka tarta do obtoczenia

3 plastry sera salami

trochę pietruszki

1/2 kajzerki

 

Przepis:

 

Paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy z mięsem, przyprawami, rozbełtanym jajcem, pietruszką i namoczoną (i odsączoną bułką). Dzielimy na 5 porcji, w każdej kulce powinien znajdować się żółty ser.Obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni ok. 15-20 minut. Z podanej ilości produktów wychodzi nam 5 kotletów, kaloryczność jednego wynosi 113 kcal.

Dodaj komentarz