Mini pulpeciki w sosie koperkowo-pomidorowym

Szybkie, tanie, smaczne, porcja z ziemniakami (licząc po 3 ziemniaki na łebka) ma 360 kcal. Na diecie się opłaca:)

 

Składniki:

 

250 g mielonego mięsa drobiowego

pół cebuli

dwa ząbki czosnku

4 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, oregano, bazylia

łyżka sosu sojowego

jajko

dwie łyżki mąki

puszka pomidorów w zalewie

pęczek koperku

szklanka bulionu

łyżka oleju

łyżeczka cukru

 

Przepis:

 

Mięso z maggi, solą, pieprzem, jajkiem, bułka tartą, bazylią i oregano mieszamy w misce. Wrzucamy na gorący olej posiekany czosnek i cebulę, rumienimy, dodajemy do mielonego. Formujemy kulki, obtaczamy w mące, smażymy.

Bulion przelewamy do garnka, dodajemy pomidory, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem, zagęszczamy łyżką mąki i gotujemy chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekamy koperek. Na koniec dorzucamy pulpety. Podajemy z pyreczkami i ogórem. Dobre, po polskie :)

Dodaj komentarz