Pasta kanapkowa z kurczaka

Bez zbędnych wyrzeczeń czasowych, wielkiej, kulinarnej fantazji, czy też mnogości dostępnych półproduktów wytworzyłam sobie taka oto kulinarną pastę. Pasta „resztkowa”, bo w paście wylądował kurczak z rożna – a konkretnie pozostałości kurczaka z rożna z poprzedniego dnia. Kiedyś Jasiek Kuroń powiedział mi, że dobry kucharz to taki, co po prostu nie potrafi wyrzucać jedzenia. Aż się zaczerwieniłam, bo jestem resztkowym arcymistrzem ;]

 

Składniki:

 

1/3 mięsa z kurczaka z rożna – ew. pierś kurczaka ugotowana w bulionie

sól, pieprz

łyżeczka koperku

łyżka majonezu ew. jogo-majo

kilka łyżek kukurydzy

 

 

Przepis:

 

Kurczaka kroimy na kawałeczki, dodajemy majonez, sól i pieprz, miksujemy blenderem. Do masy dodajemy koperek oraz kukurydzę. Ta daaa ;]

 

 

Kaloryczność – pasta z majonezem i gotowanym kurczakiem (4 porcje, czyli tyle, ile nam wyjdzie z podanych wyżej składników) ma 360 kcal. Czyli jedna ma 75 kcal!!!! Nieźle, co nie? Do tego doliczyć np. chrupkie pieczywo typu light i mamy pełnowartościowy, lekki posiłek. Ja tam się jaram ;]

Dodaj komentarz