Tarta wegetariańska z serem i duszonymi warzywami

Tarta wyszła ot tak sama z siebie w sobotę. Szczerze powiedziawszy nie miałam nawet w planach sugerować Wam tego dania i przepisu – tak, taka byłam w ubiegły weekend leniwa:) Dziś usłyszałam, że moja gnuśność której ostatnio doświadczam, jest wynikiem powolnego wychodzenia z letargu zimowego. Oby nastąpiło to szybciej, bo inaczej czeka mnie kolejne popołudnie spędzone na romansie z kocem i czytadłem. Przepis na tarte jest magicznie prosty, sama potrawa fantastycznie smakowita i sycąca (pamiętajcie – nie „syta”). Duży plus za łatwe wykonanie no i spokojnie możecie ozdobić nią Wasz stół podczas jakieś większej imprezy na kilka osób.

S0829086S0529055S0729076

Składniki:

ciasto:

200 g mąki

i jajko

szczypta soli

łyżka wody

1/3 kostki masła (wyliczcie sobie z 200 g :D )

sery – u mnie łyżka sera typu feta, garść żółtego i kulka mozzarelli

3 łyżki sosu pomidorowego

warzywa – pół małej cukinii, papryka, sześć pieczarek, cebula, dwa ząbki czosnku, pół brokuła, kilka zielonych szparagów, pół puszki zielonego groszku

przyprawy

S0769080

Przepis:

Najpierw ciasto. Składniki (prócz białka jaja) ugniatamy. Masło powinno być chłodne. Ugniatamy szybko i wkładamy na godzinę do lodówki. Pokrojoną w paski paprykę, czosnek, pieczarki i cebulę w kwadraciki dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dusić na wodzie. Cukinię wrzucamy na kawałek oliwy i smażymy z dwóch stron. Brokuła i szparagi wrzucamy na osolony wrzątek na ok. 10 minut. Z szparagów nie musicie usuwać skórki – wystarczy obciąć przed gotowaniem zdrewniałe końcówki. Ciastem wykładamy okrągłą formę do pieczenia – będzie cienkie i będzie się kruszyć, ale nic sobie z tego nie róbcie. Smarujemy wierzch białkiem i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie na ciasto nakładamy gotowy sos, paprykę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami, układamy szparagi, brokuły, groszek, cukinię, dla pewności posypujemy oregano, kozieradką, kminem, majerankiem, odrobiną soli i papryki, na co nadkładamy sery i pieczemy kolejne 10-15 minut. Palce lizać!

S0469049

Cały, naprawdę ogromny placek ma 1 816 kalorii, ale ja bym to liczyła jako porcje dla jakiś 4-5 osób. Nie zmienia to faktu, że musicie wziąć pod uwagę ile będzie miała Wasza porcja – czyli ok. 360 kcal.

S0929101S0589062S0969107

Dodaj komentarz