Domowa chińszczyzna

Lubię chińską kuchnie i wszelkie budy z takim żarciem, czasem jednak zamiast przyswajać ogromnej ilości niezdrowego, prawdopodobnie odgrzewanego tłuszczu, wolę sama upichcić coś chińskiego;]

 

 

 

Składniki:

 

opakowanie mrożonki „Chińska mieszanka”

woreczek ( bądź półtora na duży głód ) ryżu białego

łyżka masła

łyżka poszatkowanej pietruszki

2 ząbki czosnku

około dwunastu krewetek tygrysich

sól, pieprz, przyprawy

 

Przepis:

 

DOBRA RADA na początek: najlepiej krewetki tygrysie kupuj obrane, niektóre jednak mają nadal ogon. Należy więc – trzymając za korpus – pociągnąć odchylając ogon, ten powinien łatwo odejść. Można to zrobić również po usmażeniu. Jeśli nie lubimy owoców morza, możemy je w tej potrawie zastąpić drobno pokrojonym i doprawionym curry kurczakiem.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy poszatkowany jak najdrobniej czosnek ( najlepiej na półprzezroczyste plastry), oraz pietruszkę. Wrzucamy krewetki, smażymy po kilka minut na każdej stronie. Dorzucamy warzywa, dusimy. W międzyczasie gotujemy ryż według przepisu na pudełku. Warzywa z krewetkami doprawiamy soląc i pieprząc. Nakładamy na ryż i podajemy.

Voila! Smacznego.

 

Dodaj komentarz