Niesamowicie smaczny placek francuski z ricottą, serem podpuszczkowym, pomidorkami i świeżymi ziołami

Absolutnie urwało mi dupkę. A w sumie to kubki smakowe mi urwało. Taki se, szybki obiad o g. 20 jak to mam czasem w zwyczaju, przytłoczona dziennikarskimi obowiązkami. Nawet zdjęć nie robiłam w trakcie przygotowywania myśląc sobie w duchu „phi, taka pierda, co może być w tym zaskakującego?”. A tu wielkie BANG! To mój smak. Nie wiem, czy nie ulubiony :D Lekkie, przekurnapyszne danie, które wywołuje u domowników krwawe żądze pochłonięcia kolejnego kawałka mimo, iż „zdżarli” już 3/4 placucha. Podrzucam przepis ;]

IMG_20140710_101737

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego (no i tak – nigdy nie kupuję mrożonego, zawsze świeże, nigdy nie bierzcie typu „light” bo jest obrzydliwe, a najlepszym jest moim zdaniem marka Trisan, wersja z masłem, 1, 99 pln obecnie w sieci Lidl)

ricotta 250 g, u mnie marki Tesco za 2,99 pln

dwa jajca

pomidor malinowy średniej wielkości

kilka plasterków sera podpuszczkowego naturalnego

sól, pieprz, świeży lubczyk, bazylia, oregano i pietruszka, a jak nie to suszone

pół łyżeczki oliwy

IMG_20140709_195511

Przepis

Ciasto (moje było okrągłe) rozkładamy na załączonym papierze do pieczenia, jaja rozbijamy w misce, białkiem smarujemy ciasto, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ricottę mieszamy z jajkami, łyżeczką płaską soli, pieprzem i ziołami prócz bazylii. U mnie po ok. 10 małych listków z każdego typu, jak macie suszone to tak z pół łyżeczki każdego zioła. Mieszamy z oliwą. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy mieszankę, na to plasterki pomidorka, sera i do piekarnika na kolejnych 20 minut. Gorący placek posypujemy bazylią. WY MIA TA!

IMG_20140709_195921

Nie łudźcie się, że to kalorii nie ma. Wielki placuch dzielę na 4 części, jedną spokojnie się najemy (mówię tu o kobiecie :) mój zjadł 2 i pół porcji i zjadłby więcej jak znam życie heh). A jedna porcja 365 kcal. W dietę np. 1 200 kalorii Wam się spokojnie wpisze :) Koszt całkowity takiej przyjemności nie licząc kupienia ziół wyniesie nas ok. 9 złotych. Smacznego!

Dodaj komentarz