Tarta idealna – przepis na ciasto

To jest dobry przepis w sytuacji, gdy wpadają na chatę nieproszeni goście i chcecie ich nakarmić. Albo nie potraficie gotować i chcecie zrobić coś łatwego. Albo nie macie weny. Albo partner/ka oznajmia „nakarm mnie, tylko nic słodkiego, bo już jadłem/am słodkie na drugie śniadanie” ;] Możecie zaszaleć z zamianą mąki na inną, gdyż pszenna jest masakrycznie kaloryczna. Ciasto jest genialne, tanie, a dodatki zależą od Was. U mnie to pieczone buraki, znów ricotta z ziołami bo zrobiłam morderczy jej zapas, oliwki, feta, brokuły i pomidorki. No to zaczynamy ;]

IMG_20140714_175152

IMG_20140715_120949

Składniki

250 g najzwyklejszej mąki pszennej

jajo rozmiar „M”

sól i pieprz – ok. 1/2 płaskiej łyżeczki każdego, ale to już jak lubicie

2 łyżki płaskie margaryny – u mnie „Kasia”, jest naprawdę dobra

2 pełne łyżki masła

papier do pieczenia

IMG_20140715_115328

Przepis

Do mąki dorzucamy zimne (!) masło i margarynę, dodajemy pieprz i sól. Jajko rozbijamy. Odkładamy trochę białka – ok. 1/2 łyżki. Resztę mieszamy. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Wyciągamy, wyklejamy ciastem papier do pieczenia (ja nawet nie użyłam blaszki, po co się męczyć zbędnym myciem, tarta wygląda więc jak pizza, ale jeśli chcecie – wyklejajcie jak Wam wygodnie), smarujemy białkiem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Wyciągamy, nakładamy dodatki i pieczemy ok. 20 kolejnych minut. Tarta będzie gotowa, gdy jej brzegi się zarumienią. Powinna też pięknie odchodzić od papieru do pieczenia i dać się jeść jak trójkąty pizzy. Przy czym nie powinna być wysuszona i twarda. No miodzio! Smacznego ;]

DSCF3190

IMG_20140714_175310

Kaloryczność 1/4 placka - 263 kcal.

IMG_20140714_175932

Dodaj komentarz