Smażone szparagi białe z czosnkiem

Szparagi są niestety w naszym kraju dość drogie, jednak nie na tyle, by nie móc sobie pozwolić na ich zakup raz na jakiś czas;] Moja pierwsza przygoda z tym warzywem była tragiczna, gdyż nie wiedziałam, że nie obieramy jedynie zielonych, białe natomiast – obowiązkowo.

 

 

Składniki:

1 pęczek białych szparagów

2 łyżki masła

2 jajka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Przepis:

 

Białe szparagi obieramy ze skórki, odcinamy też zeschnięte i twarde końcówki. Szparagi obgotowujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Smażymy do miękkości doprawiając solą i pieprzem.  Podajemy z sadzonymi jajami.

Dodaj komentarz