Pyszne, tanie, łatwe i szybkie ciasto ze śliwkami

Jak już wspominałam, z ciast najlepiej wychodzi mi schabowy, nie powinno Was więc zdziwić nagromadzenie epitetów w tytule bo (przyznaję to szczerze) jestem z siebie troszkę dumna ;]

Upiekłam bo tak:

Bo weekend.

Bo dobry humor.

Bo w końcu kupiłam upragnioną spódniczkę, całą upstrzoną w logo Batmana. Nananana. Takie małe świętowanie :D Także jak widzicie, powodów się nazbierało sporo. Poza tym ostatnimi czasy, mimo tak upalnej pogody ciągnie mnie jakoś tak bardziej do kuchni. Generalnie korzystają na tym wszyscy domownicy. Polecam zaspokoić swoich również w ten słodki sposób ;]

IMG_20140718_095512

IMG_20140717_210040

Składniki

5 jajek rozmiar „M”

szklanka cukru

szklanka mleka – u mnie 2 proc.

szklanka oleju

4 szklanki mąki pszennej

laska wanilii

3 łyżeczki proszku do pieczenia

śliwki – ok. 30 sztuk

margaryna do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania

IMG_20140717_213631

IMG_20140717_213903

IMG_20140717_213410

Przepis

Jaja mieszamy z cukrem i aromatem uzyskanym z laski wanilii. W tym celu należy ją przeciąć wzdłuż i ostrzem noża wyskrobać miąższ. Reszty nie wyrzucajcie, bo po przeschnięciu można np. włożyć do słoika z cukrem. I będzie waniliowy. Nie wanilinowy ;]

Dodajemy mleko, mieszamy. Olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i mieszamy. Dużą, prostokątną formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy przecięte na pół, wydrążone owoce. Ja piekłam w 180 stopniach przez ok. 75 minut, ale mam piekarnik do kitu. Wam polecam sprawdzać jego stan patyczkiem. Jeśli ciasto się do niego klei – to źle. A jak nie, to wręcz przeciwnie. Bon appetit!

IMG_20140718_095004

IMG_20140718_094802

Kalorie. Cała blacha ma ich w cholerę, ale podzieliłam ją na 24 porcję. Kaloryczność jednej wynosi 182.

IMG_20140718_095220

Dodaj komentarz