Sajgonki

 

Składniki:

 

papier ryżowy – ok. 17 sztuk średniej wielkości

250 g mielonego mięsa

1/4 główki kapusta pekińska

2 łyżeczki sos sojowy

2 ząbki czosnku

kilka pieczarek

1 duża cebula

1 duża marchew

olej do smażenia

sos słodko-kwaśny

Vegeta, sól, pieprz

makaron chiński – pół opakowania

 

 

Przepis:

 

Na patelni podsmażamy mięso z cebulką, pieczarkami i marchewką poszatkowaną w słupki. Dodajemy Vegetę i pieprz, sos sojowy. Do tego makaron przygotowany według przepisu i kapustę pekińską. Do tego zmiażdżony czosnek. Wszystko razem podsmażamy.

Farsz nakładamy na zwilżone wodą placki – papier ryżowy. Zwijamy każdą sajgonkę tak, jak zwijamy gołąbki. Dojdziecie do wprawy po kilku zawiniątkach ;] Zwinięte sajgonki odkładamy na pół godzinki aż przeschną, po czym wrzucamy na patelnię, na której bardzo mocno rozgrzany jest olej.

Podajemy z dowolną, pikantną surówką oraz sosem słodko – kwaśnym Tao Tao.

Dodaj komentarz