Tarta z porem, kukurydzą, serem włoskim, feta i Mimolette

Boski sposób na szybki obiad. Absolutnie nie jestem zwolennikiem przesiadywania w kuchni, wręcz przeciwnie – strasznie mnie to męczy. Uważam, że im szybciej, tym lepiej i smaczniej. Pozostawiam pracochłonne, tradycyjne potrawy ukochanym mamom i babciom, ewentualnie restauratorom – choć fanem restauracji też nie jestem, patrząc z ogromną dawką podejrzliwości na każdą serwowaną mi potrawę ;]

Co do sera Mimolette – to twardy, pięknie pomarańczowy ser z mleka krowiego, produkowany zazwyczaj w Normandii. W smaku bardzo wyrazisty, ale też przyjemny, esencjonalny. W E.Leclerc upolowałam 200 g za niecałe pięć złotych i myślę, że na odrobinę takiej „ekstrawagancji” mogę sobie czasem pozwolić ;] A włoski? To ser dostępny np. w sklepach LIDL, marki Pilos.  Słodkawy, biały, trochę przypomina twaróg. Generalnie bardzo smaczny, ale dobę po otwarciu traci mocno na świeżości radzę więc Wam go skonsumować od razu w całości.

IMG_20141001_133439

IMG_20141001_134948

Składniki

ciasto na tartę – przepis podawałam Wam już tu: Tarta idealna

dwa pory – jedynie białe części, zielone są łykowate po duszeniu, nadają się jedynie na ostre sałatki np. z jajkiem na twardo i ogórkiem

pół serka włoskiego

pół zawartości puszki kukurydzy

kilka plastrów wspomnianego Mimolette

3 łyżki sera typu feta

jajko

sól, pieprz, opcjonalnie odrobinę rozmarynu

IMG_20141001_131144

Przepis

Przygotowujemy ciasto na tartę wedle przepisu. Co do „farszu” – surowe, całe jajko mieszamy z serem włoskim, dodajemy przyprawy i ulubione zioła, masa powinna być papkowata, ale nie lejąca. Por kroimy i dusimy na wodzie lub maśle. Wykładamy razem z naszą papką na ciasto i posypujemy kukurydzą. Posypujemy serem feta i Mimolette, wkładamy znów do piekarnika, wyciągamy i jemy ze smakiem ;]

IMG_20141001_132338

IMG_20141001_131322

Dodaj komentarz