Pierożki z duszoną dynią z serem feta

Lepienia pierogów część dalsza. Podane poniżej składniki starczą nam na ok. 15 sztuk maleństw, które ja połączyłam z kremem z cykorii. Dynia zawsze była dla mnie mdła, więc radzę Wam przygotować np. ciepły sos czosnkowy do tej potrawy by nadać jej ostrości i wyrazu.

IMG_20141110_122647

IMG_20141110_120756

Składniki

2/3 szklanki mąki

60 ml wrzącej wody

szczypta soli

łyżeczka oliwy

farsz

ok. 3 kopiaste łyżki startej dyni

1/2 cebulki usmażonej na złoto na oliwie

sól, pieprz

dwie łyżki sera typu feta

łyżeczka oliwy

IMG_20141110_121607

Przepis

Dynię z odrobiną soli i pieprzem dusimy na oliwie do miękkości, mieszkamy z serem feta, cebulą i mamy farsz. Mąkę mieszamy z solą i wodą oraz łyżką oliwy i wyrabiamy ciasto. Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 15 sztuk pierożków. Ważne by je bardzo cienko rozwałkować. Z wyrobionego ciasta wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego farsz i zlepiamy brzegi. Wrzucamy do wrzącej wody  na ok. 5 minut i gotowe. Smacznego!

IMG_20141110_121844

IMG_20141110_123244

 

Dodaj komentarz