Ciasteczka z dyni z czekoladą i słonecznikiem w karmelu

Dopadł mnie ciasteczkowy potwór. I jeszcze z zaskoczenia dopadł mnie nadmiar dyni, która niepodzielnie króluje tej jesieni w kuchni. Idąc za podejrzeniami, z doświadczeniem z ciastem marchewkowym i czekoladowo-buraczanym stwierdziłam – raz kozie śmierć. Zróbmy coś i z dyni. I udało się. Wyszły mi ciasteczka pyszne, delikatnie korzenne (ale tak w sam raz). Jeszcze tylko dodać pomarańcze i już czuć nadchodzące święta ;]

IMG_20141112_110350

IMG_20141112_105658

IMG_20141112_105109

Składniki (na 40 sztuk)

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki startego imbiru bądź łyżeczka imbiru w proszku

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka soli

min. tabliczka gorzkiej czekolady

min. 3/4 szklanki słonecznika w karmelu

pół szklanki oleju

2 szklanki dyni startej na dużych oczkach tarki

1 i 1/2 szklanki cukru

papier do pieczenia

IMG_20141112_104953

IMG_20141112_104743

IMG_20141112_103411

Przepis

Mąkę mieszamy z przyprawami, solą i sodą, a w osobnej misce cukier z olejem. Do mokrej mieszanki dodajemy dynię i miksujemy na papkę. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy poszatkowaną czekoladę i słonecznik. Z masy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia 40 ciasteczek,  wkładamy do piekarnika nagranego do ok. 180 – 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut regularnie sprawdzając, czy nam się za dużo nie przypiekają. Generalnie w fazie końcowej powinny być wilgotne ale chrupiące. Takie „akurat do słoika” ;] Smacznego Wam życzę!

IMG_20141112_104135

IMG_20141112_110725

IMG_20141112_110924

IMG_20141112_105216

Dodaj komentarz