Ciastka francuskie ze słodką konfiturą pomarańczową z cukinii

Francuskie jak francuskie, ale konfitura z cukinii o smaku pomarańczowym może trochę zadziwiać. Przepis dostałam od pewnej gospodyni – nie Pani domu, nie kucharki, a konkretnie gospodyni z kółka wiejskiego, która podczas wiejskich dożynek poczęstowała mnie tą pysznością. I tak rozmawiałyśmy od słowa do słowa, aż w końcu zdradziła mi sekret swojej kuchni. Co więcej – do domu dała mi w prezencie drugie powidła, pomidorowe. Starałam się później odtworzyć ten smak smażąc sama czerwoną pulpę z cukrem i malinami w domu, ale nie do końca jestem zadowolona z efektu. Na kolejną próbę przyjdzie mi czekać do przyszłego roku, gdy nasze polskie, wiejskie pomidory urosną już na krzaczkach, dojrzewając powoli w palącym słońcu. Tymczasem zapraszam was na ciasteczka francuskie z pomarańczową cukinią. Sama konfitura dla laika może stanowić nie lada zagadkę. Bo i smak, zapach czy kolor – choć - choć nadal z pomarańczową nutą – mają w sobie coś nieodgadnionego.

IMG_20141016_124859

IMG_20141016_125225

Składniki

ok. kilogram miąższu z cukinii bez skórki i pestek, pokrojonego w kosteczkę
szklanka cukru
trochę wody
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 płat ciasta francuskiego kupnego bądź domowej roboty

IMG_20141016_125403

Przepis

Cukinię dusimy na dużej patelni na dwóch łyżkach wody i małym ogniu przez ok. 10 minut, po czym do masy – którą możemy zmiksować blenderem jeśli nie chce się rozpaść – dodajemy cukier. Spróbujcie najpierw pół szklanki, by nie przesłodzić, część odłóżcie też na posypanie ciasteczek. Mieszamy wszystko i dodajemy suchą galaretkę oraz kwasek cytrynowy. Znów mieszamy i smażymy jeszcze ok 20 minut na bardzo małym ogniu. Gorące nakładamy do słoików. O tym jak przygotować i wyparzyć słoiki przeczytacie tutaj. Z podanych składników wyjdą Wam dwa słoiczki przetworu.

W przypadku ciasteczek nie musicie wekować. Wystarczy pokroić ciasto francuskie na małe kwadraty, a każdy z nich udekorować dwoma, krzyżującymi się paskami i łyżeczką przetworu, po czym posypać cukrem i zapiekać przez ok. kwadrans w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

IMG_20141016_125001

Dodaj komentarz