Warzywny farsz do tart i kruchego ciasta

Ooooo jezusku. Takie to proste, a takie smaczne. Takie smaczne, a takie tanie. I łatwe. Czasem tak się dzieje, że przygotowuję jakąś „bałaganiarską” potrawę, taką z resztek, używając wszystkiego co mam pod ręką, a późnej okazuje się że był to absolutny strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o dobór smaków. Tak było właśnie w tym przypadku, pomyślałam więc, że podrzucę Wam pomysł na obiad. Nie zapominajcie o przyprawach – duuużo przypraw. One robią całą robotę.

IMG_20141212_131150

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego, kruchego, bądź moje ciasto na tartę (przepis znajdziecie tutaj)
pół małej cukinii
1/4 czerwonej papryki
sól, pieprz, oregano, lubczyk
1/4 cebuli
1/2 pomidora
oscypek
kilka łyżek kukurydzy
3 jajka
ok. 3 plasterki sera przerośniętego niebieską pleśnią
garść lub dwie – zależy jak kto lubi (u mnie dwie) – sera żółtego startego na tarce

IMG_20141212_133338

IMG_20141212_133024

IMG_20141212_131732

Przepis
Na przygotowanym, surowym cieście układamy pokrojoną w plastry, surową cukinię, cebulę w piórkach i paski papryki. Posypujemy obficie oregano. Wkładamy do piekarnika i pieczemy wstępnie zgodnie z przepisem (bądź tak, jak Wam opisali na opakowaniu kupnego ciasta). Jajka mieszamy z solą, pieprzem i lubczykiem oraz  żółtym serem. Wylewamy na tartę, obsypujemy kukurydzą, kawałkami pomidora i oscypka. Znów pieczemy. Zjadamy gorące. Życzę Wam bardzo smacznego.

IMG_20141212_131504

IMG_20141212_130931

Dodaj komentarz