Camembert smażony

Jeśli Camembert smażony to tylko i wyłącznie z żurawiną! Nie ma innej opcji, tam samo jak z oscypkami;] Poza tym – co jest bardzo istotne  – będziemy musieli poeksperymentować z serami. Z doświadczenia wiem, że najlepiej smażą się sery z serii „Made for / Made by…”;] itp. Te znanych firm bardzo mocno rozlewają się na talerzu po odcięciu kęsa. Co poza tym – warto pilnować sera na patelni podczas smażenia. Łatwo się przypala, a obsmażając go z dwóch stron robimy to do momentu, aż delikatnie napęcznieje – wtedy zdejmujemy z patelni i wcinamy ;]


 

Składniki:

2  krążki sera camembert

1 jajko

3 – 4 łyżki tartej bułki

1/2 szklanki oleju do smażenia

Sól i pieprz

Przepis:
Olej rozgrzewamy na patelni. Każdy kawałek sera najpierw obtaczamy w rozbitym jajku rozbełtanym z przyprawami i w tartej bułce. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano.

Ser podajemy gorący, z dodatkiem borówek lub żurawiny do mięs. Najlepiej również z frytkami i surówą;]

 

Dodaj komentarz