Faszerowane pieczarki z piekarnika

Coś dla fanów tego grzyba, pełna incepcja – pieczarki w pieczarkach. Proste, nawet trochę wykwintne, a przede wszystkim smaczniutkie. Idealne jako przystawka na przyjęcie, albo część obiadu. Na dni, kiedy nam się nic nie chce, w lodówce mało produktów, albo nie mamy czasu czy ochoty na żmudne gotowanie.

IMG_20150109_105656

Składniki

7 dużych pieczarek

gałązka rozmarynu

dwie łyżki sera feta

oliwa

pieprz

średnia cebuka

dowolna ilość dowolnego sera

łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

2 ząbki czosnku

IMG_20150109_104737

Przepis

Bajecznie prosty. Po oczyszczeniu pieczarek ich nóżki odrywamy, szatkujemy z cebulą i czosnkiem, doprawiamy rozmarynem i pieprzem i dusimy na oliwie. Dodajemy ser feta, mieszamy. Kapelusze dzielimy w poprzek na dwie części i na każdej z nich układamy farsz. Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i startym serem i zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok. 20 minut. Chodzi nam o to, by ser się spiekł, a pieczarki był chrupiące, ale upieczone. Ja podałam je z frytkami i surówką. Smacznego.

IMG_20150109_105955

IMG_20150109_110436

IMG_20150109_105327

 

Dodaj komentarz