Barszcz na wywarze z suszonych grzybów

Sytuacja mnie zmusiła. Sytuacja życiowa taka. Ja nadal twierdzę, że takie kulinarne cudeńka jak wszelkiego rodzaju pierogi albo barszcze i grzybowe, czy naleśniki z serem to się zostawia mistrzyniom tematu – czyli mamom i babciom. Aż tu nagle właśnie mi pierogi w lodówce zaistniały. Takie od rodziny, które do smaku potrzebują prawdziwego barszczu. Prawdziwego, bo założenie jest takie by po torebki z glutaminianem nie sięgać. No to jest i on – prawdziwy barszcz na wywarze z grzybów. Omnomomom.

IMG_20150113_113554

IMG_20150113_115328

Składniki

garść suszonych grzybów, najlepiej uzbieranych wcześniej przez siebie w lesie
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
4 średnie buraki
ok. 1 i 1/4 litra wywaru warzywnego
2 liście laurowe, łyżka majeranku, 3 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny (wedle uznania)
sól i pieprz (wedle uznania)

IMG_20150113_120656

IMG_20150113_112633

IMG_20150113_131359

IMG_20150113_120125

Przepis
Grzyby musimy najpierw przez noc przygotować – opłukać na sitku, po czym przełożyć do garnuszka, zalać 2 szklankami zimnej wody i zostawić na noc do namoknięcia. Następnego dnia gotujemy je do miękkości przez ok. kwadrans w tej samej wodzie, ale z poszatkowanymi ząbkami czosnku i z dodatkiem liści laurowych. W tym czasie umyte buraki pieczemy przez ok. 80 minut w temp. 180 stopni. Ja swoich nie owijałam folią – będą dobre, gdy będą po prostu miękkie. Upieczone, ostudzone, obrane i starte na dużych oczkach tarki buraki wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego, dodając majeranek, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Gotujemy przez ok. 5 minut, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Wywar warzywny musimy potem przecedzić i połączyć z odcedzonym wywarem z grzybów. Dopiero tu na Waszym miejscu sprawdziłabym ile soli i pieprzu powinniście dodać, by nie zepsuć smaku barszczu. Przed podaniem zupkę należy mocno podgrzać.

p.s. Po takim gotowaniu pozostanie Wam trochę grzybów i buraków. Ja ze swoich zrobiłam sos do pyz oraz ćwikłę. Przepisy na klik ;]

IMG_20150113_111608

IMG_20150113_112018

IMG_20150113_113910

Dodaj komentarz