Sos grzybowy z recyklingu

Idziemy dalej z tematem barszczu (przepis na klik). Czemu barszczu? Bo to na wywarze z grzybów ów czerwony przysmak był ostatnio przez mnie przygotowywany. A już po jego ugotowaniu pozostały mi grzyby właśnie. A co najprościej na świecie można zrobić z grzybami? Oczywiście sos do kapuchy i pyz! Pycha akcja. Dziś jedynie przepis na sos. Kapuchę dopiero wrzucę, ale jeśli chodzi o pyzy to za wysoka półka – do tego muszę się jeszcze psychicznie przygotować ;]

IMG_20150113_115117

IMG_20150116_115225

IMG_20150113_112205

Składniki
porządna garść suszonych grzybów – u mnie były to grzyby już wcześniej namoczone w dwóch szklankach wody i ugotowane w niej z odrobiną soli, dwoma liśćmi laurowymi i poszatkowanymi dwoma ząbkami czosnku (wywar z nich posłużył mi za bazę do barszczu)
1 średnia cebula
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 12%
pieprz i sól

IMG_20150113_112826

Przepis
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na wodzie aż się zeszkli po czym dodajemy do garnuszka z wywarem ( warto jedną łyżkę zimnego bulionu zostawić na później – zaraz dowiecie się dlaczego). Dorzucamy poszatkowane grzyby i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku. Mąkę rumienimy, dorzucamy masło i w ten sposób przygotowaną zasmażkę rozprowadzamy zimnym wywarem. Dolewamy do garnka, a na koniec zabielamy sos śmietaną. W razie gdyby okazał się za gęsty możemy dolać trochę mleka. Pycha z pyzami ;]

IMG_20150113_125700

IMG_20150113_130222

IMG_20150116_112234

IMG_20150116_114435

Dodaj komentarz