Pasztet z kaszy pęczak

Przepis polecam kaszomaniakom, tym na diecie, tym wege i tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Danie jest proste w wykonaniu, bardzo tanie, niezbyt kaloryczne, a w taki szary dzień (nie wiem już który pod rząd, ech) miło rozjaśni popołudnie i obiad. Rada – na przyszłość dodam więcej pomidorów i przypraw bo bardzo lubię wyraziste dania. Poza tym tu niezbędny był dla mnie sos paprykowo-pomidorowy. Z podanych poniżej składników wyjdzie pasztet, który spokojnie spożywać mogą np. młode mamy ;]

IMG_20150205_103511

IMG_20150205_103201

Składniki

2 szklanki kaszy pęczak ugotowanej w osolonej wodzie
średnia cebula
pół papryki
3 łyżki sera twarogowego
2 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka fasoli czerwonej z puszki
4 łyżki poszatkowanego koperku
2 – 3 całe jajka
3 – 4 łyżki bułki tartej
3 łyżki siemienia lnianego
multum przypraw – sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka
3 łyżki sosu sojowego ciemnego (lub więcej, gdy smak jest ewidentnie mało wyraźny)

+ulubiony sos

IMG_20150202_215629

IMG_20150205_104138

Przepis

Kaszę mieszamy z jajami, twarogiem, kukurydzą, fasolą, 3 łyżkami koperku, 2 siemienia, bułką tartą, sosem i przyprawami. Dodajemy poszatkowaną cebulę i paprykę wcześniej zrumienioną na patelni oraz koncentrat pomidorowy.  Dodajemy nasze multum przypraw i mieszamy. Wierzch posypujemy siemieniem oraz pozostałym koperkiem i zapiekamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 18 0 – 200 stopni. Pasztet podajemy gorącą z sosem i surówką. Ja na przyszłość przełożę go jeszcze ostrym serem ;]

IMG_20150205_103900

IMG_20150205_104032

Dodaj komentarz